Un any més el 9 de Maig se celebra el Dia d’Europa. La commemoració va acompanyada d’un conjunt d’accions amb l’objectiu que la ciutadania conegui una mica més Europa i les seves institucions. Amb aquesta finalitat, en el decurs del ple ordinari d’aquest mes de maig a Ulldecona, es va donar lectura a la declaració del Dia d’Europa:
Els valors de la Unió Europea són més actuals i vigents que mai i impliquen el respecte a la dignitat humana, a la llibertat, a la democràcia, a la igualtat i a l’estat de dret, així com el respecte als drets humans i a les minories. Tot plegat, basat en la justícia, el pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la solidaritat i la igualtat entre homes i dones. Hem de treballar perquè aquests valors siguin sempre vigents.
Així, la gestió de la sortida de la crisi econòmica, aguditzada per un any de crisi sanitària a causa de la pandèmia, requereix una estratègia comuna i decidida per frenar l’augment de les desigualtats socials i econòmiques que en deriven. El lema de «No deixar ningú enrere», que trobem a l’Agenda Global 2030 de les Nacions Unides, i el que es diu a l’Agenda Urbana Europea ens obliga a treballar per superar aquesta difícil situació que encara, no ho oblidem, no és postpandèmica, i que es pot agreujar encara més a mitjà i llarg termini si no treballem conjuntament per posar-hi remei.
Malgrat això, en aquest escenari, la UE ha donat, amb tota la complexitat que comporta, una resposta sanitària en la gestió conjunta de les vacunes, que voldríem que fos eficient, i ha endegat un programa de rellançament econòmic, que, si se sap aprofitar, pot tenir un desenvolupament institucional i econòmic d’impacte transformador, les conseqüències del qual en el terreny social i mediambiental encara no sabem albirar. Per tant, pensem que cal felicitar la iniciativa d’impuls econòmic de la Unió Europea per recuperar l’economia i la cohesió social (a través del Fons de Recuperació Econòmica Europeu Next Generation i del Marc Financer Plurianual, que acabem d’estrenar per al nou període de programació 2021-2027). En aquest context, no podem oblidar els reptes de transferència i gestió que impliquen els esmentats fons. Ens calen projectes i inversions que arribin realment a les persones, i és per això que el món local considera indispensable poder gestionar directament una part d’aquests fons, en què l’economia incorpora el vector clau de la sostenibilitat dels territoris.
El present i el futur del projecte europeu només són i seran possibles gràcies a les ciutats i al paper dels governs locals, que són el nexe directe que apropa, precisament per la seva condició de proximitat, la ciutadania a les institucions europees. Solament podrem encarar els importants reptes actuals i de futur que té l’espai europeu comptant amb les administracions locals per a l’articulació de l’Europa que tots volem: una Europa més ecològica, més digital, més resilient i més ben adaptada als desafiaments.
No oblidem tampoc que en moments de crisi, com l’actual, tendeix a manifestar-se un increment dels discursos d’extrema dreta i antieuropeistes, i cal saber contrarestar-los amb intel·ligència i alhora amb fermesa. En un món global ple d’amenaces polítiques, econòmiques i sanitàries, les institucions europees han de prendre la iniciativa i no quedar al marge de les estratègies internacionals.
D’altra banda, cal tenir en compte que amb la crisi afegida a causa de la situació de persones refugiades i immigrades, massa estats de la UE no han demostrat prou solidaritat i respecte als drets humans d’aquests col·lectius vulnerables que continuen arribant a Europa.
Pel que fa al Brexit, sabem que la relació amb el Regne Unit no és fàcil, però aquest país forma part d’Europa, tot i que s’hagi autoexclòs de la Unió Europea, i cal continuar col·laborant-hi, igual que amb la resta de països europeus que no formen part de la UE, en benefici de la ciutadania en general, i afrontar els reptes que se’ns presentin, tot defensant els avantatges d’una Europa unida. Val la pena, de fet és essencial, que tots els conflictes dins la UE es resolguin d’acord amb els valors que la defineixen.
El Consell Català del Moviment Europeu participarà en la Conferència sobre el Futur d’Europa amb la finalitat d’aportar idees i accions per a la millora de la democràcia i l’eficiència de la UE. I continuarà treballant, com ha fet sempre, per una Europa unida i federal, respectuosa envers la seva diversitat, perquè tenim la convicció que és la millor manera de garantir el benestar, la seguretat i la llibertat dels ciutadans i ciutadanes d’Europa.