El passat divendres, 16 de desembre, les restauradores Olga Schmid i Marina Ramisa, amb el suport de treballadors de la Brigada Municipal de l’Ajuntament d’Ulldecona, van instal·lar el capitell i la creu de terme situada a l’Ermita de la Pietat, un cop acabats els treballs fets al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Les tinentes d’alcaldia de l’Ajuntament d’Ulldecona, Cati Brusca i Mónica Fabra, el tècnic de patrimoni, Agustí Vericat, i el tècnic responsable del CRBMC, Pere Rovira, van assistir a la col·locació del capitell i la creu. Conclouen així les feines realitzades per a restaurar el capitell, esquerdat des de l’any 1969 per la col·locació d’una creu metàl·lica. Aquesta creu o peiró era una de les 4 creus de terme d’Ulldecona que hi havia col·locades des d’època medieval a cada portal de les antigues muralles de la vila, concretament aquesta estava situada al portal de Tortosa, al costat de l’Església del Roser, actual Casa de Cultura-Biblioteca.
L’any 1823, coincidint amb el Trienni Lliberal, la creu o peiró va ser traslladada al final de l’antiga Raval de Santo Domingo. El professor Joan Roig Vidal explicava al desembre del 2020 que “es considerava la Raval l’espai que hi havia fora mur, a banda i banda del camí de Tortosa, espai que més endavant se l’anomenaria la Raval de Sant Domingo, i on estava ubicat l’Hospital de la vila. El peiró estava en una finca a mà dreta, on va romandre en peu força anys la base, el fust i el capitell, sense cap creu. Al pas del temps va caure i va quedar dintre la cuneta de la carretera de Tortosa”.
Aquesta Creu de Terme està catalogada com a BCIN-IPAC (6569) (Bé Cultural d’Interès Nacional). Els treballs han estat finançats per l’Ajuntament d’Ulldecona i un ajut de l’OSIC per a «conservació i restauració de Béns Mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el Patrimoni Immoble”.
Amb el suport de: