Aquest dijous, 29 de novembre, ha tingut lloc al Cogul (Lleida) l’acte de commemoració dels 20 anys de la inclusió de “L’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica” a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, concretament al jaciment de la Roca dels Moros.
L’acte, ha comptat amb la presència de l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, la regidora de Patrimoni, Cati Brusca, els tècnics de patrimoni i turisme de l’Ajuntament, Agustí Vericat i Carme Fernández respectivament i també de Joaquim Virgili, historiador local i una de les primeres persones que va accedir als abrics de l’Ermita, a Ulldecona, en el moment de la seva descoberta, l’any 1975.
L’any 1998 es va incloure a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO “L’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica”, un expedient que inclou un total de 757 jaciments d’art rupestre, 62 dels quals es troben a Catalunya. El patrimoni mundial es distingeix pel seu valor universal excepcional, una herència insubstituïble que cal transmetre en les millors condicions a les generacions futures. En el cas de l’art rupestre llevantí, es tracta d’un testimoni únic que parla del món real i simbòlic dels pobles prehistòrics que habitaven l’arc mediterrani de la Península Ibèrica abans dels primers alfabets. La commemoració dels 20 anys serveix posar en valor aquest patrimoni cultural i natural de Catalunya de rellevància internacional.