Una setantena d’alumnes de primer d’ESO de l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona van participar la setmana passada en una plantada d’oliveres en una pedrera d’argila de CEMEX al municipi. Els alumnes es van dividir en tres grups i cadascun d’ells va plantar 12 oliveres, sumant un total de 36 exemplars. “Som molt conscients de la importància que té la recuperació dels espais miners i per això promovem accions com aquesta, no sols per a conscienciar als joves que explotar un terreny i recuperar-lo mediambientalment és possible, si no per a explicar-los que per a nosaltres com a empresa minera i cementera és essencial fer-ho i és prioritat en el nostre compromís amb l’entorn” ha comentat Tomás Sánchez, director d’Operacions de CEMEX a Catalunya.
Les explotacions estan situades en una zona d’olivars i per aquest motiu, la recuperació de la vegetació dels terrenys es fa només amb l’espècie d’olivera autòctona. Allí s’han replantat els exemplars que van ser traslladats per a la seva cura, conservació i posterior plantació en el mateix lloc en què es trobaven o, en cas de que no hi hagués vegetació arbòria, es col·loquen oliveres noves, de les mateixes característiques i espècie que els de la zona. “Des de l’ajuntament estem molt contents de la jornada i de poder contemplar tant l’evolució dels treballs de restauració de l’explotació com l’interès mostrat pels alumnes assistents”, ha assegurat Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona.
A més de participar activament en la plantació d’aquests nous exemplars, els adolescents han recorregut altres parts de l’explotació i han pogut veure alguns dels arbres més notables d’aquests terrenys, que per la seva singular condició no han estat traslladats i s’han mantingut al mateix lloc. També han visitat “l’Hospital d’Oliveres”, un viver que acull temporalment els arbres retirats per a poder explotar l’àrea. En aquesta zona les oliveres reben una minuciosa cura, abrigallats per la mateixa terra vegetal en la qual han crescut, fins al seu posterior trasllat a la seva ubicació. La retirada de la terra vegetal que els envolta amb els seus nutrients i conservada en bones condicions permet, a més d’una ràpida readaptació de l’arbre al seu terreny d’origen, una regeneració dels ecosistemes molt més ràpida.
Segons explica el director facultatiu de pedreres de CEMEX a Catalunya, José María Gómez, “aquesta acció forma part del nostre compromís de cuidar i protegir la naturalesa del territori amb la menor afecció possible. La nostra prioritat sempre és mantenir els mateixos exemplars d’oliveres ja existents, en el mateix lloc que estaven i amb la mateixa orientació i ho aconseguim en la majoria dels casos, perquè tenim un nivell de mortaldat de tan sols un 5%”. La metodologia de treball emprada està orientada a una recuperació paisatgística de l’entorn el més ràpida i duradora possible i per a això és fonamental respectar la composició dels terrenys, que són els que aconsegueixen regenerar-se de forma més equilibrada promovent la biodiversitat i els ecosistemes.