El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i l’Ajuntament d’Ulldecona inicien avui nous tractaments per controlar la població del mosquit tigre (Aedes Albopictus) a la via pública. Aquest és el segon any que es fan tractaments específics en diferents punts del municipi.
Així, es dóna continuïtat a la prova pilot iniciada l’any passat a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia i Ulldecona, i que consisteix en un tractament amb un producte químic, durant el cicle de vida de l’insecte. Malgrat que l’àmbit públic només representa entre un 20% i un 30% dels focus del mosquit tigre, els tècnics destaquen la necessitat d’actuar-hi per minimitzar-ne l’impacte de l’insecte. Els tractaments en l’àmbit públic es fan als embornals dels carrers, a algunes soques d’arbres i a algunes fonts. Requereix d’un treball previ durant l’hivern de geolocalització dels principals focus per actuar-hi en la fase larvaria i evitar que el mosquit arribi a ser adult.
Tot i els tractaments, els tècnics recorden que aquests treballs per evitar el desenvolupament del mosquit tigre a l’àmbit públic no servirà de res si la gent no elimina els punts d’aigua estancada en l’àmbit privat, bàsicament en habitatges, on trobem entre el 70 i el 80% dels llocs de cria del mosquit. Per això s’insisteix en la necessitat de col·laboració per part de la ciutadania per fer front a aquest tipus de mosquit que produeix picades molt molestes i és transmissor d’alguns virus, per tant, té una afectació greu en qüestió sanitària.
El mosquit tigre va ser detectat per primer cop a les Terres de l’Ebre fa cinc anys i des de fa un parell està instal·lat definitivament al territori.