Aquest matí s’ha presentat a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona la tercera edició del cicle Patrimònium, dividit en tres blocs igual que l’any passat, amb activitats previstes durant tot el mes de maig, juliol i octubre. El cicle s’emmarca enguany dins l’Any Europeu de Patrimoni Cultural i en la celebració del XXè aniversari de la declaració de l’art rupestre llevantí com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO.
El proper dissabte, 5 de Maig, es farà la primera xerrada sobre les “Oliveres Mil·lenàries: herència del passat i oportunitats de futur” a càrrec de l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, i el tècnic de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament, Agustí Vericat, amb la idea de donar a conèixer la feina que s’està duent a terme per protegir i valoritzar les oliveres i, en conjunt, el paisatge del nostre territori. Al mateix temps es farà la inauguració d’una exposició d’aquarel·les de l’artista Núria Casanellas, sota el nom “Un Mar d’Oliveres”. En acabar, hi haurà una degustació d’olis varietals, mil·lenaris i un maridatge d’oli i mel.
El diumenge, 6 de Maig, hi haurà la primera de les rutes dels vermuts històrics pel nucli antic d’Ulldecona amb el guiatge d’Alex Güell i Narcís Ponce, graduats en Història i Geografia respectivament. Amb el seu acompanyament, els participants coneixeran l’estructura i l’evolució del nucli antic del municipi, els edificis més destacats, el traçat de les antigues muralles, i detalls d’importància com escuts o símbols encara existents. El segons dels vermuts històrics tindrà lloc el 27 de Maig sota el títol “Instruments en pedra: una aproximació als instruments musicals representats als capitells de l’Església parroquial d’Ulldecona” a càrrec de Francesc Lavega, llicenciat en Història, Jordi Aixalà i Frederic Quesada, músics i experts en instruments medievals. La visita servirà per conèixer el context musical de l’època i gaudir a la vegada de la interpretació d’alguns dels instruments que es feien servir en aquell moment. La inscripció prèvia és necessària per participar en les dos sortides i el cost és de 8 euros atès que inclou el guiatge i un vermut a la Plaça de l’Església en acabar el recorregut.
El dissabte 12 de Maig, al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión es farà la celebració del 1704 aniversari de la Farga I, plantada en temps de l’emperador Constantí I. Per a celebrar-ho hi haurà la presentació del llibre de poesia i fotografia “El Bres de les Fargues” de Conxita Jiménez i Jordi Amenós, i la representació de l’obra de teatre musical “Arbequines i Fargues” a càrrec dels alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música. Es tracta d’una original adaptació de Romeu i Julieta amb text escrit per Carles Roig i música composada per Fernando Guarch.
I, precisament el propi Fernando Guarch, doctor en Història de l’Art i Musicologia, pronunciarà una conferència el mateix 12 de Maig a la tarda, a l’Oficina de Turisme, sota el títol de “Música i músics a l’antiguitat, representacions iconogràfiques relacionades amb el so i la música al vessant Mediterrani de la península Ibèrica (s.IV s.I aC)”.
Al juliol, a l’Ermita de la Pietat, la Banda de Música d’Ulldecona estrenarà l’obra guanyadora del concurs de composició “La Banda (Sonora) del nostre Paisatge”. En aquesta segona edició del concurs de composició, les protagonistes seran les figures del Conjunt d’Art Rupestre de la Serra de Godall, Patrimoni Mundial des del 1998. L’obra guanyadora, interpretada per la Banda, interconnectarà els rituals culturals de fa més de 8000 anys amb la tradició musical contemporània des de l’Ermita, just al costat dels abrics i acompanyat de projeccions rupestres de gran format.
També al juliol, Gianni Gallelo, responsable del grup ArchaeChemis del Departament de Química Analítica de la Universitat de València i investigador Marie Curie per la Universitat de York farà una xerrada sobre la “Metodologia en l’anàlisi dels pigments de l’Art Rupestre Llevantí”, un projecte que està desenvolupant en l’actualitat, per tal de conèixer quins materials utilitzaven els autors de les escenes pintades als abrics de la Serra de Godall.
Finalment, a l’octubre, un any més Ulldecona participarà en les Jornades Europees de Patrimoni amb una visita a l’Ermita de la Pietat per tal de conèixer tot l’espai sagrat i la seva interrelació amb la música, constant en tots els períodes històrics.
Patrimònium inclou també diverses sessions de treball amb alumnes de l’Escola Ramón y Cajal i l’Institut Manuel Sales i Ferré per tal de treballar des de ben menuts l’estima pel patrimoni i donar a conèixer la importància d’aquests espais i monuments que ens han llegat els nostres avantpassats.