El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima per a l’horitzó 2030 (PAESC) és un document estratègic de planificació energètica i climàtica local que ha de marcar les accions a desenvolupar per cada ens local per tal de superar els objectius establerts per la UE per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2 a cada terme. Precisament per tal de revisar algunes de les dades d’anàlisi del consum energètic dels darrers anys pel que fa a equipaments municipals i via pública, la repercussió de les darreres inversions en renovació d’enllumenat i altres qüestions relacionades, aquesta setmana s’ha dut a terme una nova reunió de coordinació entre els responsables de la consultora ambiental Considera, redactora del document, i l’Ajuntament d’Ulldecona.
Ulldecona és un dels més de 100 municipis de la província adherit al Pacte d’Alcaldes/es per l’energia sostenible i el clima. Es tracta d’una iniciativa de la Comissió Europea per contribuir a mitigar el canvi climàtic des del món local, amb la reducció d’un 40% d’emissions de CO2 l’any 2030 impulsant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. A nivell territorial està coordinat per la Diputació de Tarragona. Algun dels compromisos que es deriven del Pacte és la redacció del PAESC que s’està fent actualment. El procés ha patit un retard considerable a causa de les restriccions de mobilitat com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19 i les dificultats que aquestes han generat.
Segons ha explicat l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, “una vegada acabat, aquest document serà l’instrument clau del Pacte, proposant les actuacions concretes en matèria d’energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d’efecte hivernacle”. La reducció d’emissions correspon a tot el municipi, per la qual cosa s’inclouen tots els sectors (serveis, domèstic, transport, residus), encara que s’exclou de l’àmbit d’actuació als sectors primari i industrial.