Aquest mes d’octubre ha començat la collita d’olives per a elaborar Oli certificat dins de la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària, que engloba 16 marques d’oli que pertanyen a l’Associació Territori Sénia, i que són:
Porta i Ferré SAT (La Galera) – El Vilar Mil·lenari
Acomont SCCL (Ulldecona) – 1000 tardors
Agrària les Alboredes (La Jana) – Millennium
Agrícola del Camp SCCL (Santa Bàrbara) – Iberolei Mil·lenari
Almazara O. Cervol SCV 2a (Traiguera) – Cervol Milenario
Agr. Cat. S.C. Godall SCCL (Godall) – Lacrima Olea Mil·lenària
Almazara V. Dellá e hijos (Traiguera) – Millenium
Bodegas Peset Vallés SCP (Traiguera) – Milenario
Fullver SC (Sant Mateu) – Les Tiboyes
Mil&unverd SL (Reus) – Arbor Sacris
Jesús Miralles (l’Alcora) – Sabor del Temps
Terres de Llum (Traiguera) – Llum del Mediterrani
Elisabet Ramon (Traiguera) – Leyenda de Olivo
Carlos Solà (Santa Bàrbara) – Llambrich 95 viejas glorias
Filosofia Gourmet SL (Santa Bàrbara) – Natural Edition
Jordi Llauradó (Barcelona) – Etern
També en formen part, quatre molins privats que elaboren l’oli per a alguna de les marques anteriors i que són Jordi Castell SL, dels Valentins, la Cooperativa San Isidro de Sant Jordi, Bardomus, d’Alcalà de Xivert i Soldebre de Tortosa.
Laboratoris i panells de tast Oficial reconeguts pel COI (Consejo Oleícola Internacional), a més d’una empresa de certificació agroalimentària auditen cada temporada tot el procés i garanteixen la procedència de les olives, alhora que baremen que les característiques químiques i sensorials són les exigides pel Reglament de la Marca de Garantia. Es tracta d’un «oli de color verd daurat, amb aroma afruitat d’intensitat mitjana-alta que recorda l’herba acabada de tallar, equilibrant el sabor entre el picant i el dolç i l’amarg és lleuger» segons la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell.
Per les dades de que es disposa, enguany la collita serà molt bona, en quantitat i en qualitat. Fins ara, la quantitat màxima obtinguda va ser l’any 2017 amb uns 8.000 litres d’oli i sembla que enguany es pot superar, després de la baixa collita de l’any passat. La majoria de les oliveres mil·lenàries inventariades produeixen una mitjana de 100kg d’olives, però enguany s’ha donat un cas excepcional amb 279kg.
D’altra banda, segons s’ha sabut en aquestes darreres hores, s’ha produït un nou espoli important d’oliveres mil·lenàries al terme d’Ulldecona, concretament prop del Barranc de la Carbonera d’on s’han tallat 15 oliveres que constaven a l’inventari de les mil·lenàries com a arbres de més de 3’5m de perímetre de tronc.
L’Ajuntament d’Ulldecona ha lamentat de nou la impotència de l’administració local davant del fet i ha instat el Govern català a prendre les mesures necessàries per frenar la desaparició d’aquest patrimoni natural únic al món. Segons ha reiterat l’Alcaldessa, Núria Ventura, «és incomprensible que després del compromís assolit amb el territori, des dels Departaments corresponents de la Generalitat, encara no s’hagi dictat una moratòria o s’hagi emprés les accions que calgui per parar aquesta pèrdua irreparable del nostre paisatge agrícola».