El proper 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la violència de gènere. Un any més, a Ulldecona, el Grup de Dones, ha organitzat amb l’Ajuntament, l’acte oficial de commemoració d’aquesta data tant assenyalada. Enguany, a tot Catalunya, els actes se centren en la visibilització, sensibilització i lluita contra les violències sexuals.

El mateix dissabte 25 de novembre, a partir de les 17.00 h, al Claustre de l’Ajuntament, es farà una enlairada de globus en senyal de record de totes les víctimes de violència de gènere i compromís amb la lluita contra aquesta xacra de la nostra societat. En acabar, a la Sala de Sessions, alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona seran els encarregats de posar veu al manifest institucional del Dia Internacional i, després, membres del Centre Cultural Recreatiu, faran una lectura de textos i poemes contra la violència de gènere amb projecció d’imatges relacionades. 

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Commemoració del Dia Internacional contra la violència de gènere a Ulldecona