Un grup d’eurodiputats catalans, aragonesos i valencians, han platejat ja aquesta setmana davant la Comissió Europea la necessitat d’establir mesures de suport i protecció a les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. En concret, Francesc Gambús (EPP), Inés Ayala (S&D), Santiago Fisas (EPP), Inmaculada Rodríguez-Piñero (S&D), Esteban González Pons (EPP), Javi López (S&D) i Verónica Lope (EPP), han entrat diverses preguntes després del darrer episodi d’espoli de les darreres setmanes a Ulldecona. Els eurodiputats s’interessen per les accions i programes que la Comissió pot utilitzar per protegir aquest entorn, després que el 2018 hagi estat declarat Any Europeu del Patrimoni.
Els eurodiputats també pregunten sobre la nova legislació i orientacions als estats membres per a la protecció i aprofitament del paisatge de les oliveres monumentals.
El Territori Sénia agrupa 27 municipis (15 de valencians, 9 de catalans i 3 d’aragonesos) i és la zona amb major concentració d’oliveres mil·lenàries del món, amb un total de 4.960 exemplars. Cal recordar que el paisatge de les Oliveres Mil·lenàries va rebre l’any 2014 el premi al paisatge Europa Nostra.
Des dels ajuntaments afectats i la Mancomunitat de la Taula del Sénia es treballa des de fa anys per la protecció d’aquests béns naturals amb l’objectiu que els pagesos que treballen la terra puguin continuar guanyant-se la vida dignament alhora que es valoritza el seu fruit. Actualment, hi ha 12 molins i cooperatives del territori que produeixen oli mil·lenari, certificat amb marca de garantia.
A la fotografia, alcaldes/ses, regidors/es i representants del sector privat, amb els eurodiputats que van visitar el territori ara fa uns mesos.