El programa Pacient Expert Catalunya és un programa comunitari, inclòs dins el Pla de Salut 2011-1015, que té com a finalitat potenciar l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia de les persones que tenen un malaltia crònica. Es tracta d’un treball col.laboratiu entre pacients i professionals sanitaris on el protagonista és el Pacient Expert que, prèviament format pels professionals sanitaris, és qui transmet aquests coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut, mentre els professionals sanitaris passen a fer el paper d’observadors.
Un Pacient Expert és una persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne autocura, que sap identificar els símptomes i té habilitats que l’ajuden a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la seva patologia. Saber donar-hi resposta millora la seva qualitat de vida. Ell o ella és qui condueix el grup amb la finalitat de, mitjançant un aprenentatge entre iguals, compartir coneixements i experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut.
L’envelliment de la població i l’augment de malalties cròniques demanen un nou enfocament en la gestió del sistema sanitari, que s’orienta cap als malalts crònics i situa a la persona en el centre del sistema.
El CAP Ulldecona l’ha posat en marxa aquest mateix mes de novembre, en concret un grup expert en Diabetis. Hi participen, a banda del Pacient Expert, 12 persones amb la mateixa malaltia crònica. El programa consta de 9 sessions, una per setmana, i inclou una part teòrica i una pràctica amb el seguiment de l’evolució de la malaltia mitjançant avaluacions que permeten saber el grau de coneixements i autocura assolides de cada persona.
A Catalunya 5.200 pacients han participat fins l’actualitat en els diferents grups i 340 han actuat com a Pacients Experts.