La pandèmia de la covid-19 ha comportat l’anul·lació moltes activitats d’estiu i, atesa la situació epidemiològica del territori, també moltes de les previstes a la tardor, com és el cas de les Festes i Fira de Sant Lluc d’Ulldecona. Tot i això, l’Ajuntament, diverses entitats, associacions i establiments, han preparat diversos actes culturals, esportius, i de promoció comercial complint els protocols sectorials de cadascun d’aquests àmbits.
Així, els dies 17 i 18 d’octubre, una vintena de comerços del municipi sortiran al carrer per oferir els seus productes i d’aquesta manera mostrar el potencial del sector a Ulldecona. Aquesta és una de les mesures que es vol potenciar des del consistori per conscienciar a la ciutadania de la importància que té consumir productes de proximitat i, sobretot, comprar al poble.
A banda, en quant a activitats gastronòmiques, des de l’Àrea de Turisme i Comerç s’ha preparat actes diversos, tots amb places limitades i inscripció prèvia. Les inscripcions s’han de fer via telemàtica a https://turismeulldecona.com/inscripcio/. La programació inclou dissabte un tast de Vins de Mesies 100% Ecològics, a càrrec del Celler ECOVITRES de Vilalba dels Arcs, amb un preu d’inscripció de 12 euros, i diumenge, una demostració i degustació dels plats elaborats en mel a càrrec de Ve de Gust i Mel de Ramon, a un preu de 3 euros. El mateix dia 18, en acabar la degustació es farà l’entrega de premis del Concurs de Cuina d’Ulldecona, que enguany s’ha fet via telemàtica. Els membres del jurat d’aquesta edició van ser David Burgos, cap de cuina del Restaurant Arzak; Albert Guzman del Restaurant Albert Guzman de Sant Carles de la Ràpita i el jove mestre xocolater de Riudoms, Adan Sáez. El primer premi, un lot de la casa Zwilling valorat en 400 €, ha estat per al jove cuiner Manuel Tirado de Huelva, i el segon premi, consistent en un lot de la mateixa casa valorat en 150 € se l’ha emportat l’ulldeconenc David Cifuentes.
En l’àmbit cultural i patrimonial, es farà la visita “El Molí del Sindicat Agrícola d’Ulldecona: Passat, Present i Futur” dins de les Jornades Europees de Patrimoni – Jornades Patrimoni del Territori Sénia, que anirà a càrrec de Francesc Lavega i Francesc Itarte, del Centre d’Estudis d’Ulldecona, i d’Agustí Vericat, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament. Construït l’any 1923 pel Sindicat Agrícola d’Ulldecona i projectat pel prestigiós arquitecte Cèsar Martinell, el molí va representar un clar exemple de la inclusió de l’arquitectura modernista a la indústria. La visita recorrerà la seva història des de la seva fundació i evolució en diferents fases, centrant-se sobretot en el que representa a dia d’avui a nivell socio-econòmic i cultural. Per participar en la visita s’ha de reservar plaça per correu electrònic a turisme@ulldecona.cat o al telèfon 619 770 869.
La cita cultural del cap de setmana de Sant Lluc serà dissabte, 17 d’octubre, a les 19.00 h al Teatre Municipal Orfeó Montsià. L’actor ulldeconenc Carles Roig, director del grup de teatre jove del Centre Cultural Recreatiu i reconegut imitador de Neymar i Piqué al programa Crackòvia de TV3, portarà a l’escenari l’obra “PregóVid-19”, de la mà de la companyia L(IMITATS). És una gala amb 50 personatges i un sol actor. La diversió està assegurada.
La venda d’entrades es fa al retén de l’Ajuntament al preu de 5 euros en horari de dilluns a divendres de 10 a 14 h i, seguint els protocols de seguretat, no se’n vendran el dia de la funció. L’adjudicació dels seients es farà per rigorós ordre d’inscripció i caldrà registrar nom, cognoms, dni, telèfon i municipi de residència. Es podrà assistir en grup de màxim 4 persones (excepte grups familiars directes i convivents que podrà ser de fins a 6 persones) i és obligat tant l’ús de mascareta com el compliment estricte de les mesures de seguretat, entre altres, el control de temperatura a l’entrada.
Finalment, per als més menuts, dissabte al matí hi haurà una sessió de conta contes a càrrec de la monitora Mónica Ocaña, amb el conte és «Això no és una selva». L’acte tindrà lloc al Claustre de l’Ajuntament i les inscripcions estan obertes ja al retén.