Aquesta setmana es posa en funcionament una nova versió de l’app “e-ARt II: realitat augmentada i Art Rupestre”, que farà la visita al conjunt rupestre dels Abrics de l’Ermita (Ulldecona, Montsià) encara més atractiva per als visitants i permetrà experimentar l’Art Rupestre des d’una perspectiva innovadora.
El projecte, impulsat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el marc del seu programa de suport de la incorporació de la tecnologia a la interpretació del patrimoni, conjuntament amb l’Ajuntament d’Ulldecona, coordinat per Juan Ruiz, Dr. en Prehistòria i Arqueologia per la UNED i desenvolupat per l’empresa CineMedia & Heritage SL, contribueix a la política d’inclusió de noves tecnologies en la difusió, protecció, investigació i coneixement de l’Art Rupestre Llevantí, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998.
La nova versió de l’app de realitat augmentada e-ARt incorpora entre altres novetats la interpretació d’un nou grup de figures, l’opció de reconstruir l’escena tal com va ser pintada i realitzar un zoom sobre l’àrea triada per a fer-se una millor idea de la magnitud del conjunt i la seva complexitat narrativa i artística. Amb aquesta nova versió, s’incorporen a la visita noves tauletes d’última generació amb pantalles de gran lluminositat que permeten la seva utilització fins i tot a ple sol.
L’app es basa en un sistema d’identificació d’imatges a temps real a partir de patrons predefinits amb fotografies i models 3D. Les novetats d’aquesta versió milloren la seva rendibilitat amb qualsevol situació de llum i en moviment a diferents angles i distàncies, tenint la possibilitat de realitzar un zoom sobre l’àrea triada, alhora que s’identifica un nou grup d’interessants figures situades a l’esquerra de l’escena principal. Una altra novetat és l’opció de poder reconstruir les figures tal com van ser pintades per a fer-se una millor idea de la magnitud del conjunt i la seva complexitat narrativa i artística. També es pot diferenciar la informació augmentada, per exemple, entre els animals o els diferents grups de caçadors.
L’aplicació és una eina de suport per a les guies del jaciment que poden d’aquesta manera utilitzar un recurs visual detallat de les seves explicacions. La visita incorpora per a aquesta aplicació noves tauletes d’última generació amb pantalles de gran lluminositat que permeten la seva utilització fins i tot a ple sol.
Així, amb la nova app e-ARt II, qualsevol visitant que s’apropi l’Abric 1 i la seva imponent escena de cacera, també anomenada “La Llegenda més Antiga de Catalunya”, podrà visualitzar virtualment amb alta definició les pictografies amb la seva composició narrativa, millorant i ampliant la seva comprensió. Es proporcionarà una informació contextual adaptable i complementaria a la vivència de la visita guiada in situ, fàcilment assimilable als coneixements i a la curiositat dels visitants. Aquesta eina suposa tota una transformació de la manera com fins ara s’han contemplat les pintures, eixamplant així les possibilitats de l’Art més viu de la Prehistòria.
En l’acte de presentació van assistir-hi l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, el director del CIAR Abrics de l’Ermita, Agustí Vericat, els i les regidores Cati Brusca, Toni Pascual, Eli Itarte i Maria Josep Gavaldà, i els tècnics responsables del projecte, Juan Carlos Lorente i Antonio Dólera.
Amb aquesta nova experiència, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita d’Ulldecona continua liderant la inclusió de les noves tecnologies en la difusió, protecció, investigació i coneixement de l’Art Rupestre Llevantí, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998. Són diverses les iniciatives dutes a terme en aquest camp: l’any 2009 es va presentar el projecte pioner i referent en gamificació Nosaltres Caçadors; l’any 2012 es posava en funcionament el Portal de Jocs de la Ruta de l’Art Rupestre; el 2014 i el 2015 es posa en funcionament la 1a versió de l’app e-ARt i el projecte de conservació preventiva mitjançant la fotogrametria digital 4D-VULL I i II. Aquests tres últims a arrel de la firma del Conveni VULL (Valltorta-Gassulla-Ulldecona).