El conveni signat entre el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament d’Ulldecona ha permès les darreres dos setmanes dur a terme la quarta campanya d’excavacions a l’assentament de la primera edat del ferro (800-600 aC) de la Cogula d’Ulldecona (Montsià).
Durant la campanya anterior va ser possible deixar al descobert bona part de la planta de l’assentament i fer una correcta valoració d’aspectes claus com ara la seva extensió real, el seu grau de conservació i la seva cronologia.
En aquest sentit, l’any passat es va poder comprovar que el jaciment era més extens del que originalment es pensava, amb uns 600 m2 de superfície construïda, i que en la seva part visible el seu format corresponia a un poblat encerclat del tot amb un mur de protecció i organitzat internament a partir d’un llarg carrer central amb edificis situats a banda i banda. També es va poder determinar que l’estat de conservació era molt millor que el que es preveia i que tenia com a mínim dos fases: la més visible, corresponent a la primera edat del ferro (l’època dels Pobles dels Rius en aquestes terres) i una altra d’anterior, del període del bronze final.
Tota aquesta informació ha permès dissenyar els treballs que s‘han desenvolupat durant aquest 2024 al jaciment. Així, s’ha centrat la feina en dos aspectes: seguir ampliant el coneixement de la trama viària de l’assentament i iniciar l’excavació de dos edificis.
El resseguiment i posada al descobert de murs antics a partir dels que ja s’havien alliberat durant la campanya anterior ha permès identificar tres nous àmbits que s’afegeixen als fins ara coneguts.
Els dos àmbits en què s’ha estat treballant enguany (A4 i A7) van ser escollits d’entre aquells situats a l’extrem sud-oest de l’assentament, el sector que s’havia vist més afectat per la construcció de la pista forestal a finals del segle passat. Com a resultat d’allò, diversos àmbits van quedar tallats, i això fa que actuar-hi sigui prioritari per tal d’evitar que la seva degradació progressiva.
Durant aquesta campanya s’han extret els estrats superficials i d’enderroc que en gran mesura els farceixen. S’ha pogut constatar que els dos àmbits disposen d’una entrada situada en el centre de la façana, cosa gens habitual ja que normalment es troben en un costat. També, que l’estat de conservació de la part no destruïda d’aquests edificis és molt bo, ja que s’hi troben murs amb més de 1,50 m d’alçada. De la mateixa manera, s’ha pogut identificar que els dos àmbits conserven dues estructures de combustió (una llar de foc a A4 i un forn a A7) i que, per sota, també tenen llars de foc corresponents a la fase anterior, la del bronze final.
La campanya del proper any es preveu especialment interessant ja que un cop extrets els estrats superficials d’aquests dos espais es podrà excavar i conèixer com eren els pisos inferiors dels edificis i les estructures que hi havia. L’equip del GRAP, coordinat i dirigit per David Garcia i Tània Freixas, es mostra confiat en que “segons com vagin els treballs del 2025, fins i tot podríem començar a tenir ja dades sobre els moments d’ocupació del bronze final de la Cogula”.