El dia 9 de maig se celebra l’aniversari de la Declaració Schuman en què va néixer la construcció d’una nova cooperació política, l’inici del que coneixem actualment com a Unió Europea. Així doncs, el Dia d’Europa vol consolidar-se per a celebrar la pau i la unitat d’Europa. Un dia per a reafirmar els valors europeus i per a continuar construint la integració europea.
Dos anys després de començar la crisi sanitària causada per la Covid-19 i quan els pobles i ciutats de Catalunya i Europa encara n’estem afrontant les conseqüències, s’afegeix una crisi migratòria i social per la guerra d’Ucraïna. També, una crisi econòmica provocada per la manca d’abastiment de productes i recursos energètics. I, finalment, una crisi política, deguda al trencament de qualsevol mena de relacions polítiques amb Rússia.
El passat 24 de febrer, amb la invasió de Rússia a Ucraïna, es va posar fi a un període de pau i estabilitat a Europa. La Guerra injustificada d’Ucraïna està portant a una vulneració constant dels drets humans, del dret internacional i de la sobirania dels pobles. Una guerra que té conseqüències directes a la Unió Europea i que amenaça la seguretat i l’ordre mundial.
Des del municipalisme català, volem reivindicar la Unió Europea com a espai de seguretat, pau, justícia, unitat i benestar. Volem continuar recordant i defensant tots aquells valors pels quals va néixer la Declaració de Schuman, en què la unitat dels pobles i ciutats és essencial per mantenir la pau i resoldre els problemes comuns.
Els governs locals, cada vegada més, tindran un paper més rellevant, apel·lant a la proximitat amb la ciutadania. Defensem que és el món local qui millor pot afrontar els reptes actuals i dissenyar una Europa en pau que treballi per la igualtat i impulsi una veritable transformació ecològica i digital que enforteixi la cohesió.
Cal treballar perquè el nou mecanisme de finançament europeu, els fons Next Generation EU, siguin una oportunitat única per a la recuperació econòmica i social europea i per assolir l’equitat territorial.
Una oportunitat econòmica, però també social. Per a combatre totes aquelles conseqüències derivades de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna. Volem una Europa unida, però també igualitària per a tothom, es visqui on visqui. On ningú quedi enrere i on s’asseguri un relleu generacional, en què es creïn oportunitats per a aquests joves.
Els governs locals hauran d’assumir el màxim protagonisme en la gestió d’aquestes crisis, així com en el lideratge de la recuperació econòmica, l’impuls a les agendes globals, la gestió de la immigració, la polarització de la política, la resiliència i la seguretat i pau entre pobles i ciutats.