«Quan arreu hi ha sequera, al pantà d’Ulldecona acostumem a tenim bones reserves; i al revés; quan en general les reserves són bones, aquí patim moltes vegades per falta d’aigua», expliquen des de la Comunitat de Regants. Una peculiaritat que es repeteix aquest any: mentre la major part del país pateix una intensa sequera i els regants de moltes zones patiran importants restriccions, l’embassament d’Ulldecona (a la capçalera del riu Sénia als Ports, dins el terme de la Pobla de Benifassà i pertanyent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) es troba vora el 75 per cent de la seua capacitat.
En concret, la campanya de reg ha arrencat aquest mes d’abril amb unes reserves de 8 hectòmetres cúbics, dels 10,94 que té de capacitat. Així, els prop de 1.500 regants registrats aigües avall, a Ulldecona, la Sénia, Rossell i Sant Rafel del Riu, preveuen poder disposar d’aigua per als seus conreus fins a la tardor.
Tot i que a la zona dels Ports ara també fa temps que no plou en abundància, el bon estat actual de les reserves es deu a un temporal de diversos dies el passat mes de novembre, que va fer baixar amb força les fonts de la serralada. Fins al mes de gener va estar saltant l’aigua per sobre la presa i actualment les comportes estan encara obertes.
Segons detallen des de la Comunitat de Regants d’Ulldecona, cal tenir en compte que el riu Sénia és típicament mediterrani, amb períodes de grans avingudes seguits d’altres de sequera prolongada. L’última important va ser al 2018, quan l’embassament va estar 8 mesos en mínims. Però el pitjor moment que es recorda es va viure entre 1998 i l’any 2000, quan es va arribar a assecar. Amb tot, unes importants tempestes torrencials aquell mes d’octubre (de més de 500 litres per metre quadrat) el van omplir de nou en 24 hores.
I és que en tractar-se d’un embassament de dimensions reduïdes, es pot omplir en qüestió de pocs dies, en especial durant els temporals de llevant i últimament també amb les DANES (depressions aïllades en nivells alts). Així va passar per exemple al gener del 2020 amb el temporal Gloria i al mes de març del 2022 amb el Celia, recorden els regants. Tot i que la llevantada del passat novembre no va ser tan important, ha permès incrementar les reserves existents i d’aquesta manera poder donar inici a la campanya de regadiu amb unes perspectives optimistes, a diferència de la major part del país.
Notícia publicada Diari de Tarragona (25 d’abril 2023). Text: Maribel Millan. Fotografia: Joan Revillas.