L’Ajuntament d’Ulldecona ha fet un balanç extraordinàriament positiu de la Fira de Sant Lluc celebrada aquest cap de setmana a la localitat. Més de 5.000 persones han passejat pel carrer Major, entre la Plaça Diputació i la Plaça Sales i Ferré, on estava situada la Fira, i han pogut gaudir de les quasi 40 parades amb productes d’alimentació, gastronomia, artesania i antiguitats sobretot.
El bon temps i la fi de les restriccions per la covid-19 han ajudat a que totes les activitats fossin molt participatives i a que el moviment comercial fos notable, amb gran volum de ventes segons han manifestat quasi la totalitat dels i les paradistes. Segons la regidora de Comerç i Fires, Mónica Fabra, “estem molt contents de vore com a poc a poc anem recuperant la normalitat postpandèmia i la veritat es que ha estat un gran cap de setmana, els veïns i veïnes d’Ulldecona han respost magníficament i també hem tingut molts visitants dels pobles del nostre entorn”.
L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, també s’ha mostrat especialment satisfeta del desenvolupament de l’event, assegurant que “la Fira ha sigut durant dos dies el motor econòmic, cultural i social del poble, ajudant a revitalitzar el sector comercial i l’àmbit dels serveis, especialment bars i restaurants, repercutint positivament i de manera directa sobre els establiments del municipi”. Des de l’Ajuntament fa temps que s’està treballant amb una clara aposta per fomentar la part d’alimentació i gastronòmica de la Fira de Sant Lluc i finalment enguany s’ha assolit els objectius marcats.
En la programació de tallers, tasts i demostracions de cuina que acompanyen la Fira, han participat enguany més de 150 persones en total. Entre altres, es va programar un taller per aprendre “finger food” de la forma més saludable, impartit per Marta Balada (@labalada); un taller de té i encens japonès a càrrec d’Ana Maria Puig (Entreté); un tast de cerveses artesanes Lo Gambusí i un interessantíssim taller de periquillos i tortelles, pastes típiques d’Ulldecona, a càrrec de Lluc Raga Alifonso, de la Pastisseria Raga. Dissabte a la tarda va tindre lloc també una xerrada a càrrec de Nourdinne Jalloul, un dels 50 millors joves cuines de tot Espanya segons la prestigiosa escola de cuina Le Cordon Bleu, amb seu principal a París. El jove cuiner va parlar de la seva trajectòria darrera dels fogons, des que va començar a treballar al menjador de l’Escola Ramón y Cajal d’Ulldecona, passant per restaurants del municipi com l’Antic Molí (1 estrella Michellin i Lo Paseo o per l’obtenció de la beca del BBVA que li va permetre treballar a la cuina del Celler de Can Roca.
A més, en el marc de la Fira, es van entregar els premis del tercer Concurs de Cuina d’Ulldecona, impulsats per ell mateix i patrocinat per Zwilling. En aquesta edició el jurat ha estat format per David Burgos, cap de cuina del restaurant Arzak, Adan Saez, pastisser de Riudoms, i Albert Guzmán, de Sant Carles de la Ràpita. El primer premi se l’ha emportat Manuel Tirado, de Huelva, i el segon, David Cifuentes, d’Ulldecona.
A banda d’aquesta completa activitat, en l’àmbit gastronòmic, a més, hi va haver degustacions a càrrec de 14 bars i restaurants d’Ulldecona. Durant tot el cap de setmana, a l’estand de Turisme Ulldecona, es van servir quasi 1.500 tapes.