La Casa de Cultura d’Ulldecona va acollir ahir divendres 25 de novembre el 10è Congrés Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia, després de dos anys d’aturada per la Covid-19. El congrés, amb una norantena d’inscrits, va servir per marcar els nous eixos de futur en matèria de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Després de l’acte d’obertura, presidit per l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, el president de la Mancomunitat i alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, i el diputat provincial per Castelló, Santi Perez, es va procedir a fer un balanç de la present collita, dels projectes en marxa i es van explicar les diferents experiències oleoturístiques portades a terme amb el projecte VALSIPAM. La gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia Tere Adell també va avançar que ja es treballa en noves propostes turístiques, com unes ulleres de realitat augmentada amb les quals gaudir de les oliveres mil·lenàries per a persones amb mobilitat reduïda que no es puguen apropar físicament, per exemple. Enguany, a causa de la mala collita de l’oliva en general arreu del país, les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia només han produït 300 litres d’oli certificat, lluny dels 10.000 litres habitual.
Respecte a les experiències turístiques a l’entorn de les oliveres mil·lenàries en va parlar José Maria Penco, director de la Asociación Española de Municipios del Olivo. L’entitat està conformada per 150 municipis i diputacions arreu de l’Estat i compta amb 25 anys de trajectòria. Penco va detallar que s’està treballant, amb l’ajuda dels fons Next Generation, en una nova ruta de l’oli a Espanya. «El Territori Sénia és pioner quant a oliveres mil·lenàries i la seua aposta de promoció», destacava. A més, enguany es va nomenar embaixador de les oliveres mil·lenàries a Salvador Capdevila, president honorari del mercat de la Boqueria i vicepresident de Mercados Tradicionales de España.
Finalment es va dur a terme un acte de reconeixement a les persones que fan possible el projecte d’oliveres mil·lenàries: els propietaris, les empreses elaboradores de l’oli, els ajuntaments que col·laboren a les àrees i camins, els restaurants que ajuden a la promoció del producte, etc. A tots se’ls va lliurar una reproducció del nomenament com a SIPAM per la FAO. L’acte va ser presidit per Josep Puxeu, membre del Bureau del Comitè Econòmic i Social Europeu i que l’any 2011 era Secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua i ja va presidir el primer congrés