20170217_190357_resized
20170217_190626_resized
Del 17 de febrer al 5 de març, la Casa de Cultura acollirà l’exposició “Col.leccionar Passions” de Salvador Cardero i el Grup de Recerca Científica de les Terres de l’Ebre, amb la col.laboració del Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Ulldecona. L’exposició mostra el treball de Salvador Cardero en l’àmbit de l’etnobotànica, una activitat que li ha permès crear un herbari amb més de 1000 plecs, reunir un ampli fons fotogràfic i recuperar i posar en pràctica moltes receptes i usos de les plantes naturals amb finalitats curatives, culinàries, etc, en l’àmbit de les Terres de l’Ebre.
 
Salvador Cardero  naix a Baena, Còrdova, el 1951, on viu fins als nou anys. Recorda sobretot com gaudia de la natura mentre acompanyava als seus pares en el treball al camp. El 1960 arriba a Barcelona i als catorze anys comença a treballar d’administratiu i de comercial. El 1978, amb la seva actual parella, decideixen adoptar un estil de vida alternatiu i establir-se a Can Maiol, una masia per a reconstruir a la zona de Gallecs al Vallés, a Palau de Plegamans, on treballant un grup de persones per recuperar els lligams amb la natura, en un entorn de procés d’urbanització. A la casa on viu hi descobreix un exemplar del llibre Plantas medicinales. El Dioscórides renovado de Pius Font i Quer, un clàssic que serà l’origen del seu interès per l’herboristeria i la botànica.

Comença a estudiar les plantes medicinals, que conrea al jardí de la masia, i s’interessa per la botànica general. Es converteix en herbolari i ven plantes medicinals i espècies a l’àrea de Barcelona. Progressivament inicia la seva col·lecció confeccionant l’herbari, les fitxes amb les propietats de les plantes, l’arxiu fotogràfic, etc. L’interès per les propietats medicinals de les plantes (fitoteràpia) s’amplia al conjunt dels usos socials (l’etnobotànica). D’herbolari passa a professor: durant deu anys es dedica a impartir cursos de botànica, de fitoteràpia i d’etnobotànica. El 1998, amb la seva dona Merçè, adquireix i es trasllada a la finca del terme d’Ulldecona on resideixen en l’actualitat, que bategen amb el nom del jardí de la Miliana. Allà hi desenvolupa bona part del seu projecte de vida: producció ecològica de plantes medicinals i un jardí botànic enfocat a la docència.

Des de la seva arribada a les Terres de l’Ebre, col·labora amb el Grup de Recerca Científica de les Terres de l’Ebre, on en companyia d’altres botànics i estudiosos amplia els seus coneixements i realitza una tasca de recerca i difusió, la seva dedicació principal al llarg de dècades, fruit de la qual col·labora en diferents articles, llibres i activitats científiques.

Les col·leccions de Salvador Cardero estan enfocades a satisfer els dos principals objectius que han impulsat la seva dedicació principal al llarg dels anys: satisfer el seu interès personal per les plantes i enfocar aquests coneixements cap als àmbits de la divulgació i la docència. El seu herbari consta d’un nombre de plecs que supera el miler i serà dipositada a l’herbari del Museu de les Terres de l’Ebre. En conservar les plantes dels plecs les principals característiques i en estar dipositades en un herbari oficial, aquests plecs serviran perquè altres científics o altres persones interessades els consultin i tinguin informació sobre la vegetació de una determinada zona geogràfica.

Una altra de les principals col·leccions de Salvador Cardero és el recull de fotografies de plantes que en bona part les mostren en les diferents fases biològiques. Aquest arxiu fotogràfic, actualment digitalitzat, consta d’unes vint-i-cinc mil imatges que corresponen a gairebé quatre mil espècies.
 
El jardí botànic de la Miliana és un altre dels eixos principals de les seves activitats. El projecte va ser concebut com una col·lecció de plantes vives amb dos objectius principals: esdevenir una explotació agrària de producció ecològica de plantes medicinals i crear un jardí botànic enfocat a la docència. A la Miliana podem trobar unes quatre-centes espècies de plantes que tenen usos medicinals, ornamentals, industrials o comestibles, el que en conjunt podem anomenar com una col·lecció de plantes etnobotàniques.
Aquesta exposició forma part del cicle d’exposicions “Coleccionar passions”que impulsa la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb la participació de diverses entitats com el mateix Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de la Mediterrània, el Museu Etnològic del Montseny i el Museu Marítim de Barcelona, etc. Recentment l’exposició es va poder veure al Museu de les Terres de l’Ebre i ara viatja fins a Ulldecona on es podrà visitar fins al 5 de març, a la Casa de Cultura. 

Exposició “Col.leccionar Passions” de Salvador Cardero, a la Casa de Cultura