Aquest cap de setmana la Banda de Música d’Ulldecona, sota la direcció de Joan Nadal Girona, ha estrenat al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión, l’obra “Ydicona”, de Juan Antonio Serrano, d’Alcanar, en el marc del primer concurs de composició musical per a bandes, convocat sota el nom de “La Banda (Sonora) del nostre paisatge”. Amb aquest certamen tant la Banda de Música com l’Ajuntament d’Ulldecona refermen el seu compromís amb la protecció i posada en valor del patrimoni històric, etnològic i natural del municipi. Els organitzadors del concurs proposaran cada any un monument i/o actiu patrimonial que haurà de servir d’inspiració als compositors. El Jurat, presidit per Pablo Anglès, director de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló, va acordar també fer una menció d’honor a l’obra “Almàssera” presentada per Pau Serrallonga, de Barcelona.
L’obra Ydicona està dividida en quatre moviments. El primer, “La Farga de l’Arión”, fa una descripció evocadora del paisatge de les oliveres mil·lenàries, un lloc ple d’història i bellesa, amb un tema que van exposant diferents solistes i també recull a tota la plantilla de la Banda en dos moments concrets. El segon moviment “El Molí Nou” intercala una czarda amb un vals, exemple de les diverses cultures que poden experimentar sensacions amb l’oli elaborat al nostre territori; el tercer “Oli” arrenca amb un tema greu dels violoncels, després passa a l’oboè, flautes i clarinets, per acabar amb les trompes, i es desenvolupa en un tutti molt ple. Finalment, el quart moviment, “Patrimoni” juga amb el tema de la jota Olé al voltant de les oliveres mil·lenàries.
El concert, que va comptar també amb la participació de l’Orfeó Ulldeconenc i el grup de Grallers d’Ulldecona, va servir com a cloenda de Patrimònium 2017, un cicle d’activitats orientades a donar difusió als diferents projectes que ara mateix s’estan duent a terme per a la posada en valor dels actius patrimonials de la vila.
Patrimònium va començar el mes de maig i durant aquests mesos han passat per Ulldecona investigadors de prestigi internacional que han aportat les seves conclusions sobre diversos treballs i projectes en marxa relacionats amb Ulldecona. Alguns d’ells són Juan Ruiz, doctor en Prehistòria i professor de la Universitat de Castella-La Manxa; Marta Mateu, directora de les excavacions del poblat pre-ibèric de la Ferradura i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona; David Garcia, arqueòleg, Doctor en Prehistòria per la UB i membre també del GRAP; Amilcar Vargas, màster en gestió del Patrimoni Cultural per la UB i consultor en Patrimoni Mundial; Ramón Viñas, arqueòleg i investigador de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social; i Margarita Diaz Andreu, professora del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB i investigadora de l’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats). També han participat l’arqueòleg Toni Forcadell, amb la presentació de l’article “El Castell d’Ulldecona i els fantasmes que encara hi habiten” i el tècnic de Patrimoni i Turisme de l’Ajuntament d’Ulldecona i director del Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres, Agustí Vericat.
La valoració que se’n fa des de l’Ajuntament és positiva tant per la qualitat dels ponents com per la participació de públic a les diverses activitats. Així, l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, va reiterar en el concert de cloenda que “la intenció final de Patrimònium no és altra que apropar a la societat civil el ric patrimoni del nostre poble i com, a través de la seua gestió, aquest es converteix en una eina de dinamització cultural, econòmica, científica, i en motor de desenvolupament econòmic a nivell municipal i territorial”.
Fotos: Manolo Sales