Vols saber com era Europa fa un milió d’anys? Ensenyar-ho d’una manera didàctica i atractiva és l’objectiu d’una exposició del mateix nom que, produïda per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i comissariada per Lluís Batista, arqueòleg d’aquest centre de recerca, es podrà visitar a la Casa de Cultura d’Ulldecona des d’aquest cap de setmana fins al 28 de maig
En aquesta exposició, a través de plafons i reproduccions, es mostra com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana-, en diferents localitzacions geogràfiques.
D’aquesta manera, el visitant pot conèixer com era el continent europeu fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com aquest continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.
Gràcies a l’arqueologia –que utilitza disciplines com l’arqueobotànica, l’arqueozoologia, la geologia i la paleontologia- podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred o calor, etc.
El muntatge expositiu convida a participar en aquesta investigació. Ho fa, entre d’altres, amb recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies. Entre els objectes destacats podem observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor.