La compra i enderroc de cases en ruïna al nucli antic ha estat la iniciativa més votada en els pressupostos participatius d’aquest any impulsats per l’Ajuntament d’Ulldecona. La proposta ha rebut un ampli suport ciutadà, reflectint la preocupació per la millora de l’entorn urbà del nucli antic i això permetrà incloure una partida de 100.000 euros ens els comptes municipals per a l’exercici en curs.
En concret, durant les setmanes en que ha estat oberta la participació, s’han emés 234 vots, dels quals 7 han estat en butlleta física i la resta mitjançant la web. Del total, 12 han estat considerats nuls (10 per estar duplicats i 2 per presentar-se fora de termini). Per tant, els vots vàlids han estat 222 i el resultat final ha estat el següent: 110 vots per a la compra i enderroc de cases en ruïna al nucli antic (un 47%), 57 vots per a l’opció d’enquitranar carrers, 26 vots per a la renovació de mobiliari i millores a la Biblioteca Popular, 20 vots per a la senyalització viària del camí de l’Olivar i 9 vots per a l’adequació d’un carril bici fins al polígon industrial Valldepins. Totes les persones participants tenen més de 16 anys i estan empadronades al municipi.
L’objectiu principal de la proposta guanyadora és comprar i enderrocar edificis en estat de deteriorament avançat per evitar riscos estructurals i afavorir la regeneració d’espais públics urbans. En aquest àmbit de treball, l’any passat l’Ajuntament ja va enderrocar 2 cases velles després d’una donació per part de la propietària, en va acceptar una altra i en va adquirir un total de tres més també amb la voluntat de fer els enderrocs pertinents. La nova partida pressupostària que ara s’inclourà permetrà seguir la feina de dignificació del nucli antic d’Ulldecona i potenciar-ne el seu patrimoni. La compra i enderroc dels immobles es farà seguint criteris de seguretat i planificació urbanística, amb la possibilitat de destinar els espais resultants a nous usos comunitaris si el lloc ho permet.
Els pressupostos participatius s’han consolidat com una eina clau per fomentar la democràcia directa i la corresponsabilitat en la gestió municipal, permetent al veïnat decidir sobre les inversions que consideren més prioritàries. El mecanisme reforça la transparència, la participació, i al mateix temps assegura que els recursos públics responguin a les necessitats reals de la comunitat.
Els darrers dos anys a Ulldecona s’ha incorporat al procés de pressupostos participatius una doble volta de votacions per tal que les propostes que sorgeixin siguin econòmicament assumibles amb els 100.000 euros destinats anualment per l’Ajuntament.