La setmana passada Ulldecona va acollir el 7è Congrés de les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia, en el marc enguany de la celebració del Dia Mundial de l’olivera, atès que el Consell Oleícola Internacional ha escollit les nostres comarques per fer els actes oficials.

El dia va servir per fer un reconeixement als pagesos, propietaris, productors, cooperatives i molins que participen del projecte de posada en valor impulsat des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, per presentar els olis de la present campanya i donar a conèixer les dades més importants. Actualment hi ha 12 marques que envasen oli mil·lenari: Porta i Ferré SAT (La Galera), Acomont SCLL (Ulldecona), Agrària Les Alboredes (La Jana), Montebre SCCL (Santa Bàrbara), Almazara O.Cervol SCV (Traiguera), Agr. Cat. S.C. Godall (Godall), Coop. La Unión (Càlig), Almazara V.Dellà e Hijos (Traiguera), Bogedas Peset Vallés (Traiguera), Terres de Llum SL (Traiguera), Fullver S.C (Sant Mateu) i Leyenda de Olivo SC (Traiguera). 

Durant els 9 anys de col·laboració entre la Mancomunitat i els molins a través de l’Associació Territori Sénia, s’han elaborat un total de 26.000 litres d’oli certificat d’oliveres mil·lenàries. Pel que fa a la nova collita d’enguany, cal destacar que malgrat la gran sequera d’aquest 2017, la producció ha estat de 7.912 litres d’oli entre les 12 marques, tots de la varietat Farga i d’una qualitat superior al Verge Extra.

 

Actualment tots els olis s’estan analitzant en laboratoris oficials i passant pels Panells oficials de Tast reconeguts pel COI (Consejo Oleícola Internacional) i, a més, una empresa de certificació agroalimentària està auditant tot el procés, garantint que tot l’oli que s’envasa procedeix d’oliveres mil·lenàries (de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra) i que les característiques químiques i organolèptiques són les exigides per a aquest oli de Farga mil·lenària, únic al món.

És un oli de color verd daurat, amb aroma afruitat d’intensitat mitjana alta que recorda l’herba acabada de tallar, el sabor està equilibrat entre el picant i el dolç i l’amarg és lleuger. Al ser arbres tant antics, la producció és limitada i per això s’han collit 824 oliveres mil·lenàries que en total han donat 38.680 Kg d’olives (uns 47 kg per olivera), de les que s’han extret els 7.912 litres d’oli. Per tant, el rendiment mitjà és del 18,77%. Les oliveres mil·lenàries en producció estan repartides per deu termes municipals, que són Traiguera (392), Sant Mateu (136), La Jana (109), Ulldecona (81), Rossell (25), Godall (23), Masdenverge (22), Sant Jordi (20), Canet lo Roig (11), i Càlig (5). 

D’altra banda, durant el Congrés, va ser presentat un nou estudi de datació de noves oliveres mil·lenàries. Es tracta d’un treball de la Universitat Politècnica de Madrid que demostra científicament que sis oliveres més del Territori Sénia han superat els 1.000 anys de vida, una xifra que podria créixer si en un futur es financen nous estudis per datar més oliveres monumentals inventariades en aquest territori a cavall del Montsià, el nord de Castelló i el Matarranya.

Un ajut de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol he permès realitzar el nou estudi que ha ampliat de dos a vuit les oliveres mil·lenàries datades. Es tracta d’una olivera al municipi de Sant Jordi de 1.273 anys, una situada al Museu Arion d’Ulldecona, de 1.006 anys, dues més al municipi de Canet lo Roig de 1.448 i 1.490 anys, una cinquena a Godall de 999 anys i una sisena i última de Traiguera de 1.046. A aquestes sis cal sumar-hi les dues oliveres datades en el primer estudi, llavors patrocinat pel Banc Santander. La primera, a La Jana, de 1.184 anys, i la segona també al Museu Arion d’Ulldecona de 1.703 anys, és a dir nascuda l’any 314 després de Crist, en època dels romans.

El Territori Sénia compta amb la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món. Un inventari minuciós ha detectat 4.960 oliveres més que centenàries, amb un mínim de 3,5 metres de perímetre de tronc a 1,3 metres del terra. Les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia han obtingut ja premis importants a nivell internacional, entre ells el Premi Europa Nostra de la Unió Europea i el Premi del Paisatge del Consell d’Europa.

 

La datació de noves oliveres mil·lenàries al Territori Sénia i la bona collita d’aquest any marquen el Congrés celebrat a Ulldecona