Este cap de setmana ha tingut lloc un any més a Ulldecona la Fira Àgora de l’Economia Social i Cooperativa, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament amfitrió. Els seus organitzadors han destacat que un any més la trobada ha acomplert amb els seus dos objectius principals, “ser l’aparador per a donar a conèixer totes les iniciatives d’economia social que hi ha a les Terres de l’Ebre” i el que més important “fer xarxa, ser un espai de trobada i de diàleg de les entitats d’economia social per a compartir les activitats que fan cadascuna i veure com busquen la transformació social del territori“.
Com cada any esta sisena edició ha aprofundit en un tema en concret resumit en el seu títol #terresdevida, segons Marc Poy, coordinador tècnic de l’Ateneu Cooperatiu, “perquè volíem treballar el retorn i la retenció de talent. Pensem que les Terres de l’Ebre són unes terres en molt de potencial. Este potencial es pot millorar i explotar a través de tot el moviment de l’economia social. Una economia que busca resoldre reptes territorials i impulsar noves iniciatives econòmiques al territori, per això les Terres de l’Ebre també són terres de vida“.
Per la seua part, l’alcaldessa Núria Ventura s’ha mostrat satisfeta “perquè portem diverses edicions i ara estem recollint una mica el fruit de tota la feina feta. El que hem aconseguit en tot este temps és que les diferents organitzacions i entitats que treballen l’economia social i cooperativa entren en contacte per a crear esta xarxa territorial de persones que tenen un mateix objectiu, que és treballar en esta economia centrada en els valors de la persona i no tant en la part exclusivament de la rendibilitat econòmica, sinó també buscar esta rendibilitat social“. Un clar exemple del treball de l’Ateneu en este sentit es va poder veure en una cooperativa que els alumnes de l’Escola Ramon y Cajal d’Ulldecona han tirat endavant gràcies a l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu i la subvenció de la Diputació. Els alumnes han recreat una cooperativa de venda de sabó natural fet per ells mateixos i que van poder comercialitzar a la fira.
La fira va oferir al llarg de dissabte una part d’exposició i de mercat social, un espai de trobada i de diàleg per a les entitats participants, una part més lúdica amb concerts i gastronomia i un apartat amb jocs per als més menuts. Enguany per primer any s’ha realitzat un macro mural conjunt on les assistents van poder explicar els seus projectes actuals o futurs i opinar sobre qualsevol tema que els interessés.