Aquesta setmana ha acabat la campanya d’excavacions als jaciments de la Ferradura/els Castellets i de la Cogula, situats al municipi d’Ulldecona, i que junt amb la Moleta del Remei i Sant Jaume-Mas d’en Serrà, a Alcanar, constitueixen l’anomenenat Complex Sant Jaume, datat a la primera Edat del Ferro, entre els segles VII-VIaC. Cal afegir un cinquè jaciment, de la mateixa època, que se situaria sota l’actual Castell d’Ulldecona.
Per acomiadar els quinze dies de campanya anual d’excavacions, l’equip del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona va apropar la història d’aquests dos jaciments claus dins del Complex Sant Jaume, en una xerrada didàctica, divendres passat a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Ulldecona.
David Garcia, Marta Mateu i Carme Saorin, arqueòlegs del GRAP i codirectors de les excavacions, creuen que «els jaciments i les investigacions dels últims anys s’han convertit en un pou de descobriments per a la ciència i la cultura que ajuden a entendre aquest període, comprès del 800 als 550 aC».
Segons David Garcia, «has de tenir molta, però molta confiança en la teva tradició arquitectònica per a aixecar un mur de pedra lligada amb morter de terra, de nou metres d’alçada, absolutament arran d’un penya-segat. Un mur que, a més, suporti tota la força de la resta del nucli i, evidentment, sense cap tipus de problema. Això és la Ferradura. Havien triat aquest lloc per raons geoestratègiques: calia construir aquest nucli aquí, ja que s’hi domina la foia d’Ulldecona. La superfície del cim del turó era molt restringida per a construir-hi. Van apurar molt per a guanyar la màxima superfície d’hàbitat, en una construcció indígena».
S’ha obert un nou espai a la Ferradura i s’excaven dos espais que ja s’han estat investigant en les campanyes anteriors.
El GRAP també ha presentat la planimetria de la Cogula, gràcies a la qual deixa de ser tan sols un punt al mapa per a ser tractat com un poblat amb tota la força que això representa. «El treball amb màquina ens ha permès delimitar bona part de la planta del jaciment, ens queda només pendent l’entorn de l’antena», comenta Carme Saorin. Destacar que es troba més ben conservat del que es preveia en principi.
Les excavacions als dos asssentaments compten amb el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat, mentre que la manutenció i allotjament del grup va a càrrec de l’Ajuntament d’Ulldecona.
Notícia publicada al Diari de Tarragona 09/07/23