El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) està impulsant un projecte de banc de terres a nivell territorial, el primer d’àmbit supracomarcal, i l’Ajuntament d’Ulldecona ha mostrat ja el seu interés en pendre-hi part. Els darrers mesos s’han succeit les reunions telemàtiques per detallar el desenvolupament de tot el procés d’inici del projecte i concretar la col·laboració dels dos ens. La darrera, va tenir lloc la setmana passada en el marc del Consell d’Alcaldes/ses del Montsià, durant el qual el tècnic responsable per part del COPATE, Marc Poy, va explicar la inmediata posada en marxa del mateix i les diferents vies de col·laboració per part dels ajuntaments.
El Banc de Terres s’enmarca dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera i està cofinançat en un 50% pel Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. En la seva creació també hi ha participat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), que concretament n’ha desenvolupat l’estudi jurídic. Tal com ha explicat l’Alcaldessa del municipi, Núria Ventura, “Ulldecona recuperarà així el servei de Banc de Terres, després que aquest deixés de funcionar per una decisió política tot i haver estat un municipi pioner en la seva posada en marxa l’any 2008”. Així, ella mateixa recordava que l’any 2011 el Banc de Terres d’Ulldecona va guanyar el premi a la Iniciativa Medi Ambient, convocat per la Diputació de Tarragona, amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament sostenible de les comarques de la demarcació.
La creació d’un banc de terres territorial ha de permetre, per una banda, la incorporació de nous pagesos al camp i evitar així l’abandonament agrari i el despoblament rural. A la vegada, d’aquesta manera es pretén recuperar terres de cultiu abandonades a tot el territori. Per que això sigue possible es facilitarà la intermediació entre els propietaris de terres i les persones interessades en posar-les en producció. En este sentit, s’activarà una plataforma tecnològica per la gestió i control de les finques disponibles, s’oferirà el servei d’assessorament jurídic i redacció de contractes d’arrendament, així com suport i formació per dinamitzar el sector.
Segons el Mapa d’Hàbitats de Catalunya, un 1,4% de la superfície catalana (45.000 ha.) representa correus abandonats i, d’acord amb dades de la FCAC, un terç dels socis de cooperatives són majors de 65 anys.
Consulta antecedents sobre el Banc de Terres d’Ulldecona:
Ulldecona llança un innovador banc de terres per atraure joves pagesos
El primer banc de terres a Ulldecona
Iniciativa pionera per impulsar la producció i el consum ecològic a l’Ebre