Situat al nord del municipi, a la vora de la carretera de Tortosa (T-331) i al límit amb el terme de Freginals,  les ventallesaquest nucli de poblament és d’origen medieval, com ho demostra la carta de població de 1257 i l’església  de Sant Joan Baptista, d’art romànic de transició, restaurada fa uns anys. Sembla que el nom prové  d’Avencalles o Avençalles, antic nom arab.

Al febrer de 2016 hi viuen 23 persones tot l’any, tot i que a l’estiu i alguns caps de setmana s’incrementa  molt la població a l’haver-hi moltes cases restaurades com a segona residència per gent de l’àrea de  Barcelona. De fet hi ha com a dos nuclis, un més petit a la vora de la carretera de Tortosa, i l’altre on està la  majoria de les cases i de la gent una mica més amunt a la falda de la muntanya.

A més de l’església, ja descrita, hi ha un campanar al mig del poble, i a la vora de la carretera hi ha una creu de terme restaurada. També a prop de la carretera hi ha una de les basses de la Foia d’Ulldecona, coneguda com a bassa de les Ventalles.

HISTÒRIA

Buy now