La Biblioteca Popular d’Ulldecona acull fins el proper 27 de febrer l’exposició “El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil”. Es tracta d’una mostra que naix a partir de la publicació, per part d’Onada Edicions, del llibre que porta el mateix nom, obra de Joan B. Beltran Reverter (Alcanar, 1956) i Julio Allepuz Querol (La Sénia, 1944).
El treball va ser presentat el divendres passat, 3 de febrer, a la Biblioteca a càrrec dels mateixos autors, de Miquel Àngel Pradilla, com a representant de l’editorial, i de Cati Brusca, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament d’Ulldecona.
L’esclat, al juliol de 1936, de la Guerra Civil va condicionar per complet la vida del moment i la situació socioeconòmica i política. La comarca del Montsià no va estar exempta d’aquesta situació i les emissions de paper moneda en són fidel testimoni. Partint d’un treball de recerca, l’obra explica el fet excepcional i de gran transcendència com va ser l’emissió de paper moneda per part de la majoria de consistoris catalans, els quals van poder organitzar de manera autònoma la seua activitat econòmica des de l’octubre de 1936 fins a l’abril de 1938.
Davant d’aquesta situació, i amb la finalitat de resoldre d’una vegada per totes la falta de moneda fraccionària, el govern de la Generalitat, modificant la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, va dotar els ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, però limitada al terme municipal. Dels 1.075 municipis existents a Catalunya l’any 1937, 720 van emetre paper moneda o bé algun signe monetari local; d’aquests, 11 eren de la comarca del Montsià.
L’exposició està oberta de dilluns a divendres de 16 a 20h, i també dijous i dissabtes pels matins, de 10’30 a 13h.