El dijous, 17 d’octubre de 2019, vespra de Sant Lluc, la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Ulldecona, va acollir el lliurament de la primera edició dels Premis Manuel Sales i Ferré de recerca i investigació dirigit a alumnes de secundària i batxillerat i organitzat conjuntament per l’Ajuntament i l’Institut del municipi.
Durant l’acte, es va donar lectura al veredicte del jurat de les tres categories convocades. El premi de Sociologia se’l va emportar el treball “Perspectiva juvenil dins d’un món verd” elaborat per Bibiana León Roig, de l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona, el premi Terres de l’Ebre, va ser per al treball “Més que un Riure: pla de màrqueting turístic del Delta de l’Ebre” fet per Marta Bertomeu Sancho, de l’Institut de Deltebre, i el premi Terres del Sénia, va ser per al treball “El turisme a Ulldecona, un passat per a un futur” d’Àngela Elies Antich, també de l’Institut MSF d’Ulldecona. A més, el jurat va valorar molt positivament la qualitat i l’originalitat d’un altre treball presentat, al qual se li va concedir un accèssit. Porta per títol “Les matemàtiques a la natura” i va ser elaborat per Marta Sanz Matamoros de l’Institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita.
Totes les guardonades van exposar breument els objectius i els aspectes més importants dels seus treballs i van rebre els premis consistents en un ordinador portàtil d’última generació valorat en 600 € aportat per l’Ajuntament d’Ulldecona.
L’Alcaldessa, Núria Ventura, va destacar en el seu parlament la importància d’aquesta primera edició dels premis, fruit de la bona col·laboració entre l’Ajuntament d’Ulldecona i l’Institut Manuel Sales i Ferré, que els ha fet possibles, i també expressà el seu desig de continuïtat en pròximes edicions per tal de seguir fomentant l’esperit de recerca entre el jovent dels nostres instituts.
Per la seva banda, el director de l’Institut d’Ulldecona, Ricard Reverter, va glossar la figura de l’eminent sociòleg Manuel Sales i Ferré, tot destacant la seva visió de futur quan, ja al segle XIX, va impulsar la recerca i la investigació, sobretot en el camp antropològic i a través de les campanyes arqueològiques que ell mateix va impulsar, com a font d’evidència científica que pugui explicar la història de la humanitat i el progrés de les societats.
L’acte va servir de cloenda de les activitats programades dins el 50è aniversari de l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona.