El 9 de juny 2016 al Saló de concerts Vigadó de Budapest, en el marc de la Reunió per a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge, els màxims dirigents del Consell d’Europa lliuraran els premis del Paisatge del Consell d’Europa a les 12 candidatures que, en representació dels 47 estats membres, els han obtingut en la seva 4ª edició.
El premi és per a “Cooperació transfronterera de col·lectivitats locals per protegir el patrimoni paisatgístic de la regió d’Hetés, situada entre Hongria (que el va presentar) i Eslovènia, perquè uneix als habitants de dues localitats, una de cada país.
També hi ha tres Mencions especials idèntiques a:
– «Paisatge d’oliveres mil·lenàries del Territori Sénia» (Espanya)
– «La servera comuna, l’arbre de la regió Slovácko» (Txèquia)
– «La protecció de paisatges històrics excepcionals (Eslovàquia)
I, finalment, un reconeixement als altres projectes presentats per Bèlgica, Croàcia, Xipre, Finlàndia, Itàlia, Letònia, Països Baixos i Turquia.
Del Paisatge d’oliveres mil·lenàries, presentat per la Mancomunitat Taula Sénia amb el suport de l’Associació Territori Sénia i la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, diu el Jurat:
La conservació i protecció de les oliveres, del seu entorn i del paisatge singular (conegut com «mar d’oliveres») formen part dels principals objectius del projecte, que tracta de promoure els valors del paisatge, del patrimoni i de la cultura associats a les oliveres més antigues, i assegurar la seva contribució al desenvolupament sostenible de tota la zona. Com a resultat de les inquietuds de la població local sobre el futur de les més de 4.800 oliveres mil·lenàries ja catalogades, la col·laboració entre les administracions locals, regionals, estatal i europea, juntament amb els propietaris i sectors econòmics, s’ha traduït en una sèrie de projectes que han ajudat a la conservació i posada en valor d’aquestes oliveres i del seu paisatge.
La Mancomunitat Taula del Sénia agrupa 27 municipis valencians, catalans i aragonesos, situats en el punt de trobada dels tres territoris històrics, i en 10 anys d’existència ha impulsat projectes de desenvolupament sostenible del medi rural, reindustrialització, ocupació… però el programa estrella, realitzat amb l’Associació Territori Sénia (que agrupa a més als sectors econòmics) és el de les Oliveres mil·lenàries que ja ha obtingut aquests resultats:
• Conscienciació dels propietaris, però també de la gent del territori.
• Millora de tot el procés de producció de l’oliva i dels olis.
• Producció certificada d’olis sols d’oliveres mil·lenàries i de qualitat suprema.
• Convenis de col·laboració amb els millors restaurants de la zona.
• Oleoturisme: Museus naturals d’oliveres mil·lenàries i a més Àrees i Camins.
• Congressos científics, Jornades divulgatives, xarxes de col·laboració, etc.
• 5 llibres editats sobre les oliveres, els seus olis i la gastronomia dels mateixos.
• Premis i reconeixements: 5 d’AEMO, Fund. Dieta Mediterrània (2012), Hispania Nostra / FB Santander (2013), Unió Europea / Europa Nostra (2014).
• Ambaixadors: Juan Echanove, Federico Mayor, Mª Galiana, Pepa Fernández, Vicente del Bosque.
• Agermanament amb la pel·lícula ‘El Olivo’ d’Iciar Bollain.
• Datació per UP Madrid de 2 oliveres: Farga Ulldecona (1.702 a.) i Farga La Jana (1.183 a.).
• Nou projecte ja iniciat de recuperació d’oliveres mil·lenàries abandonades.
• Webs: www.tauladelsenia.org , www.olioliveresmilenaries.com
• Xarxes socials: www.facebook.com/olivosmilenarios ,https://twitter.com/olivomilenari