vaixell-pirata_destrosses-003

14102693_10209131361674317_5674356353447350978_n

Els parcs infantils, jardins i mobiliari urbà d’Ulldecona pateixen de manera reiterada els darrers anys comportaments incívics i inclús actes vandàlics que malmeten el patrimoni públic, allò que és de tots. Només des de principis d’any fins avui, s’han destrossat en tres ocasions les zones de joc dins el recinte de les escoles, les tanques i els aparells esportius de la zona arbrada de davant del mateix recinte escolar, s’han trencat 14 aspersors de reg a la Plaça Catalunya, un quadre d’enllumenat públic al Barri Castell, i bancs i papereres a diversos llocs del municipi, alguns tant sensibles com l’Ermita de la Pietat, per posar alguns exemples. El darrer capítol d’aquesta xacra va succeir la setmana passada quan uns desconeguts van trencar un vaixell pirata construït per pares i mares en una jornada de treball popular a l’Escola celebrada a finals del curs passat i organitzada per l’AMPA amb la col.laboració de l’Ajuntament.

El cost econòmic de totes les destrosses d’aquest any al municipi supera els 10.000 euros, sense comptar les hores de neteja que la brigada municipal ha de destinar a deixar en condicions altres punts del poble que pateixen constantment els comportaments incívics.

Ulldecona té aprovada des del 2013 una ordenança de civisme i convivència ciutadana, que arbitra mecanismes per a corregir i, si s’escau, sancionar, les diferents actituds incíviques, negligents o irresponsables que atemptem contra la bona convivència i la qualitat de vida de les persones.

La normativa estableix els drets de la ciutadania en relació a la via pública, espais, béns i edificis públics, els usos i comportaments prohibits als mateixos, marca quines són les activitats que embruten i estableix al mateix temps les sancions a imposar en funció les infraccions siguin lleus (fins a 750 euros), greus (fins a 1.500 euros) o molt greus (fins a 3.000 euros).

Aquests són alguns exemples concrets dels comportaments més habituals que són objecte de sanció.

Es multarà amb 100 euros mínim, entre altres:

– Embrutar la via pública o abocar-ho papers, xiclets, burilles, llaunes, pipes o similars

– Consumir alcohol en espais i vies públiques

– Orinar/defecar en els espais públics

– Accions de malmetre el mobiliari urbà quan tingui caràcter lleu

– No complir les normes sobre l’abocament d’escombraries i residus de caràcter domèstic

Es multarà amb 200 euros mínim, entre altres:

– Manipular o danyar senyals, enllumenat, xarxes …

– Danyar de forma greu elements de mobiliari urbà

– L’abocament de mobles, trastos vells, electrodomèstics … a la via pública, camins, espais naturals o agrícoles.

Es multarà amb 400 euros mínim, entre altres:

– Actituds vandàliques, agressives o negligents en l’ús del mobiliari urbà

– Desenvolupar actituds violentes o intimidatòries que causin alteracions de l’ordre públic quan no tinguin rellevància penal

– Actuacions que malmetin el patrimoni històric, cultural o natural

– Realitzar grafitis o pintades en monuments o edificis històrics catalogats

L’Ajuntament d’Ulldecona demana la col.laboració de tothom per eradicar aquests comportaments que ens avergonyeixen com a poble i insta totes les persones que siguin testimonis d’algun d’aquests fets a posar-ho en coneixement de la Policia Local.

Multes de fins a 3.000 euros pels comportaments incívics i actes vandàlics a Ulldecona