Col·lectiu Cultura ha estat la promotora del naixement de Varietès Col·lectives, que veu la llum acompanyada de l’Ajuntament d’Ulldecona. La intenció és programar des del mes d’octubre fins al mes de maig en aquest municipi del Montsià, èpoques amb menys activitat cultural al territori. Així, el primer cap de setmana de mes, a la plaça Catalunya, un artista o creatiu del membre de Col·lectiu Cultura presentarà una proposta inèdita, ja sigui una exposició, concert, xerrada, taller o actuació.
El part d’aquest nou projecte forma part de la filosofia de l’empresa. Col·lectiu Cultura, d’àmbit ebrenc i oberta també al Maestrat, té com a objectiu “visibilitzar el teixit professional cultural a territoris no metropolitans, amb l’ambició de promoure l’ocupabilitat territorial generant iniciatives per dinamitzar el territori i les seves comunitats”. Així ho expliquen els seus responsables per mitjà d’una nota de premsa. Les quatre comarques de Terres de l’Ebre, recorden des de l’empresa, congreguen una àmplia oferta de professionals de la cultura contemporània de totes les edats. A més, és un territori amb una oferta cultural que reuneix a més de 200.000 assistents anualment i té un impacte econòmic pel territori de més de 3 milions d’euros anuals. “A banda d’un directori virtual on podem trobar artistes, festivals, equipaments, experiències i joves talents, Col·lectiu Cultura també ha creat la marca Festivals de Terres de l’Ebre i genera iniciatives d’impacte i amb valors concrets, com Varietès Col·lectives entre d’altres”, continua el comunicat.
Amb l’objectiu de donar suport als professionals del territori, Col·lectiu Cultura “obre convocatòria als membres, oferint un espai, gestionant la comunicació, donant suport audiovisual i pagant uns honoraris. Una proposta reivindicativa amb la finalitat de donar valor a la professió dels artistes i la cultura”.
El projecte aposta per involucrar el teixit empresarial local. I és per aquest motiu que amb les entitats, establiments i el mateix ajuntament s’està treballant “per generar promocions Varietès: o bé amb l’aplicació Ulldecompra o bé amb el segell Varietès, l’usuari podrà anar a establiments del municipi i tenir descomptes, avantatges, o regals. Tot, amb l’objectiu de generar economia municipal a través de la cultura”.
El disseny de la identitat visual de Varietès Col·lectives és una creació del jove estudi Cultiu, amb base a Ulldecona. Es tracta d’una proposta que ens presenta la font de la plaça Catalunya com centre neuràlgic de l’activitat, amb diversitat de personatges i reinterpretacions artístiques.
La inauguració serà aquest dijous vinent 12 d’octubre a les 18:30 hores. En el marc de la Fira de Sant Lluc d’Ulldecona, Varietès Col·lectives és la primera activitat del cap de setmana. Amb l’artista i ballarina Mar Grifoll, la companyia de la creadora i artista visual Gualgami, i amb l’actuació del grup faldut Morgital, es donarà el tret de sortida a Varietès Col·lectives.
El cap de setmana del 3 de novembre, la soprano Cecília Aymí i el violista David Matheu, directors del festival ProtoFest, responsables de la Sala Arts de Tortosa i part del grup Accent Ensemble, elaboraran una proposta entorn de la música i el patrimoni.
El cap de setmana de l’1 de desembre, Priscila Alegre serà l’encarregada d’acomiadar l’any. Dj, productora i vídeo-artista, està treballant una proposta que encara està per definir: si serà íntima o exuberant com ella mateixa. Priscila sempre és una explosió de sensacions i sentiments.