Un equip d’investigació format pels millors especialistes en la matèria està duent a terme els darrers dies a Ulldecona un projecte integral d’estudi per a la catalogació, recuperació, conservació i posada en valor de l’Abric IV del conjunt rupestre de la Serra de Godall. Es tracta d’un projecte d’I+D finançat per l’Ajuntament i el Ministeri de Cultura i Esports mitjançant la línia “Ayudas para proyectos de conservación, protección y difusión de bienes declarados Patrimonio Mundial de l’any 2020” i que té un cost total de 20.908 euros.
El projecte està liderat pel Dr. Juan Ruiz, del Departament d’Història (àrea de prehistòria) de la Universidad de Castilla la Mancha; Ramon Viñas, doctor en Prehistòria, investigador de l’IPHES i un dels més influents especialistes en Art Rupestre Llevantí; Eudald Guillamet, reputat restaurador especialista en Art rupestre; Paula Herraiz, arqueòloga especialista en Art Rupestre; Rubén Pérez, enginyer del laboratori de qualitat de l’edificació de la Direcció General d’Habitatge i Rehabilitació del Govern d’Aragó, i Jesús Bustos, especialista en escanejats làser de béns culturals.
En concret, l’objecte d’estudi és l’Abric IV. Es tracta del més gran i enigmàtic del conjunt i l’únic on podem trobar pintures d’estils diferents com el llevantí naturalista, el semi-esquemàtic i l’esquemàtic, pintades dintre d’una forquilla cronològica d’entre 9000 i 4000 anys de forma ininterrompuda. És també l’abric més susceptible de poder albergar nous descobriments com ja va passar durant les feines de neteja de l’any 2011.
Actualment s’hi desenvolupa una actuació integral destinada a actualitzar el coneixement dels registres rupestres existents a l’abric per aconseguir una aproximació a les seves problemàtiques de conservació, publicant-se els resultats científics de l’estudi en formats impresos i digitals. La proposta comporta el valor afegit de servir de base per a futurs projectes de monitorització i l’obtenció de productes digitals d’alta qualitat, adequats per a la divulgació i la posada en valor; divulgació digital, gamificació, app’s, repositoris digitals 3D, materials didàctics 2.0…..
Les principals feines que s’hi estant duent a terme són:
– Documentació integral mitjançant fotogrametria d’objecte proper, escanejat làser d’alta resolució, fotografia gigapixel, control colorimètric
– Realçar mitjançant D-Strech les textures fotogramètriques i gigapixel
– Realització d’un calc 3D ex novo dels registres gràfics conservats i estudi arqueològic dels mateixos.
– Estudi termogràfic dels panells decorats i de la cavitat.
– Proposta de conservació preventiva a partir de les dades obtingudes.
– Anàlisi químics de crostes i patines, així com proves de neteja de les mateixes.
– Publicació d’una monografia divulgativa amb els resultats de la investigació.
– Exposició virtual dels productes digitals generats en 3D
El Conjunt Rupestre de la Serra de Godall, un dels conjunts més complexos i importants de l’ARAMPI, està catalogat com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) per la Generalitat de Catalunya, BIC (Bien de Interés Culturals) pel Govern d’Espanya i com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Segons ha volgut destacar l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, “amb aquesta nova iniciativa, el CIAR Abrics de l’Ermita es consolida com un dels actius patrimonials més actius del país que aposta decididament per la investigació, conservació i difusió de l’Art Rupestre Llevantí amb les noves tecnologies com a motor de desenvolupament i coneixement”. Així, assegura que “aquests llocs tenen un interès enorme des del punt de vista arqueològic i patrimonial però també constitueixen tot un símbol d’identitat cultural fonamental per als municipis que l’acullen i el gestionen, com és el nostre cas, a banda d’una oportunitat de desenvolupament important lligat a l’oferta de turisme cultural sostenible”.
La iniciativa dóna continuïtat a diferents projectes que el precedeixen com els 4D-VULL: monitorització d’Art Rupestre, realitzat en tres campanyes diferents entre els anys 2014 i 2019 als Abrics I i V del conjunt i també a les feines de neteja realitzades l’any 2011 i que van posar al descoberts noves figures. El Director del CIAR i tècnic de patrimoni de l’Ajuntament, Agustí Vericat, ha manifestat que “els exitosos resultats aconseguits amb aquests projectes anteriors, ens donen una visió global de l’estat de conservació, aportant un renovat i acuradíssim coneixement científic dels continguts dels abrics pintats i de les seves problemàtiques de conservació. Una informació bàsica per a poder actuar preventivament en la seva consolidació i restauració, alhora que genera la base de futures actuacions de digitalització orientades tant a la documentació científica, com a la conservació com a la difusió”.
El projecte s’emmarca en la línia d’actuacions que ve gestionant l’Ajuntament d’Ulldecona mitjançant el CIAR Abrics de l’Ermita, conjuntament amb el Servei d’Arqueologia, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Cultura y Deporte i el Conveni VULL (Valltorta-Gassulla-Ulldecona).