ferradura-1

Aquests dies s’està duent a terme una nova campanya d’excavació arqueològica al poblat pre-ibèric de la Ferradura – Castellets, a Ulldecona, duta a terme per membres del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona (GRAP).

La Ferradura és un petit assentament situat a la Serra del Montsià que presenta una única fase d’ocupació datada entre mitjans del segle VII i principis del VI, aproximadament, en el marc cronocultural de la primera edat del ferro. Atesa la seva localització, el poblat tenia una important funció estratègica en relació amb el control de les rutes i vies de la zona.

El jaciment és àmpliament conegut des que l’any 1972 va ser objecte d’una campanya d’excavació endegada per la Universitat de Barcelona i dirigida per J. Maluquer de Motes. Aquests treballs van posar al descobert un conjunt d’onze espais que ocupen una extensió total d’uns 400 m2. Des de llavors no s’hi va fer cap altra actuació fins que, l’any 2009, el GRAP va reprendre els treballs després de signar un conveni amb l’Ajuntament d’Ulldecona. La que avui acaba és la segona campanya d’aquest any.

El passat mes de juny, en el marc de Patrimonium, Isabel Moreno, restauradora del Museu d’Arqueologia de Catalunya i David Garcia, professor i Doctor en Prehistòria per la Universitat de Barcelona, tots dos membres del GRAP, van impartir una de les xerrades en relació al poblat pre-ibèric de La Ferradura – Els Castellets, explicant de quina manera es fan les excavacions i com s’obtenen dades tant sobre la gent que vivia al poblat ara fa 2.700 anys com sobre la pròpia funció del nucli. A més, van detallar quines eren les relacions que mantenien els seus habitants amb altres assentaments propers, tant a Ulldecona com a Alcanar, amb alguns dels quals la Ferradura conformaria la primera entitat política documentada al que avui és Catalunya, el complex Sant Jaume.

Nova campanya d’excavacions a la Ferradura – Els Castellets