La passada setmana es va procedir a instal.lar nova senyalització a la Farga de l’Arión, dins el Museu d’oliveres mil.lenàries d’Ulldecona. Després de la presentació de l’estudi de datació elaborat per experts de la Universitat Politècnica de Madrid, en la nova placa hi consta la data de plantació, el 314 d.C, durant el mandat de Constantino I ( I (306 – 337 d. C.) i els logos del Laboratorio de dasometría de la mateixa Universitat i del Banco Santander que l’ha patrocinat.

L’estudi va ser dirigit pel catedràtic de Dasometria de l’Escola tècnica superior d’enginyers de muntanyes, forestals i de medi natural de la UPM, Antonio Prieto, i estableix que la Farga de l’Arión té una edat estimada de 1.701 anys., convertint-la d’aquesta manera en l’arbre datat més antic de la península ibèrica i entre els més vells dels món.

El treball científic de datació, encarregat a instàncies de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, va ser un procés complex. «No ha sigut possible o efectiu aplicar procediments com el carboni 14, la química de la fusta o la mesura dels anells de creixement i per això s’ha hagut d’idear una nova metodologia de forma expressa per a aquests arbres» segons explica el catedràtic. Finalment es va comptabilitzat el perímetre dels arbres a 50 centímetres del sòl, amb telemetria làser es va aixecar la secció i amb unes funcions i càlculs específics es va fer aquesta datació.

11825125_1039044419439995_6114332536595576852_n

Nova senyalització de la Farga de l’Arión, l’olivera més vella del món