La Sala d’Actes dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, a Tortosa, s’ha omplert aquesta tarda durant la presentació, per part del secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, del Pla Estratègic de l’Esport Escolar de Catalunya. La trobada s’emmarca en la ronda de reunions territorials que la Secretaria General de l’Esport està fent per informar el sector sobre un projecte que pretén aconseguir una major i millor pràctica de l’esport als centres educatius del país.
Durant la seva explicació, a la qual han assistit 108 persones, Ivan Tibau ha estat acompanyat a la taula pel director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras; el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport, Oriol Marcé; la representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Cinta Espuny, i el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Antoni Martí, a banda de Carolina Garzo, cap de l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, i Joaquim Perisé, coordinador tècnic del Pla.
Entre el públic, hi eren presents representants del sector educatiu i esportiu, així com de molts Ajuntaments i altres entitats que intervenen en la posada en marxa d’una iniciativa que és coherent amb les especificitats del territori, pel que fa als diferents models d’esport escolar existents, i que està vinculada, entre d’altres projectes, amb el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física, també impulsat pel Govern català, en aquells aspectes en què pot beneficiar els infants.
El punt de partida Pla Estratègic de l’Esport Escolar és la necessitat de redefinir els programes “Jocs Esportius Escolars de Catalunya” i “Pla Català d’Esport a l’Escola”, que promou la Generalitat de Catalunya conjuntament amb els consells esportius i els centres educatius, aprofitant els seus actius i mantenint l’oferta d’una iniciació i pràctica físicoesportiva amb un objectiu educatiu i de formació integral dels infants i adolescents entre 3 i 18 anys. És per aquest motiu que s’acorda denominar-lo com a esport escolar, i no com a esport en edat escolar.
Els reptes que marquen aquest pla són garantir la pràctica de l’esport escolar amb igualtat i sense cap discriminació, millorar l’oferta d’activitats d’esport escolar fora de l’horari lectiu, establir un gran pacte nacional per l’esport escolar de Catalunya, i visualitzar i posar en valor el model que promou l’esport escolar compartint-lo de forma interactiva entre tots els seus agents i entitats promotores. Per això, s’han establert 15 línies estratègiques amb 80 plans d’actuació repartits en 4 àmbits (oferta d’activitats esportives escolars, models de gestió i sinergies de l’esport escolar, recursos econòmics, materials i humans, i mitjans de comunicació i noves tecnologies).
Elaborat entre els mesos d’abril i juny d’enguany, s’han dut a terme reunions de treball en el si de la Comissió de Treball amb la participació de 200 representants experts dels agents i institucions del sector. La creació d’aquest Pla, amb un primer horitzó del 2020, partia del canvi de paradigma producte de la delicada situació que viu el país, que obliga a proposar models sostenibles de gestió, organització i coordinació dels diferents agents que intervenen en la promoció de l’oferta d’activitats en esport escolar.
La sèrie de reunions territorials per presentar el Pla continua demà dimecres a Esplugues de Llobregat, de 18h a 19h, a la Sala d’Actes de l’Edifici Docent del Consell Català de l’Esport (C. Sant Mateu 27-37). La setmana vinent tindran lloc les dues últimes trobades: dimarts 3 de desembre, de 18h a 19h, a la Sala Josep Irla de l’Edifici Sta. Caterina (Pl. Pompeu Fabra, 1 – Girona), i dimecres 4 de desembre, de 18h a 19h, a la Sala d’Actes del CAR de Sant Cugat (Av. Alcalde Barnils, 3 – Sant Cugat del Vallès).
Ferran Sorli i Bel
Director Esportiu