Presentem els nous fruits del conveni VULL de cara a la primavera-estiu dels 2015.
Com ja va sent habitual en els últims anys, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita d’Ulldecona, continua liderant la inclusió de les noves tecnologies en la difusió, protecció, investigació i coneixement de l’Art Rupestre Llevantí, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998.
La firma del Conveni VULL (Valltorta-Gassulla-Ulldecona) no ha fet més que eixamplar les possibilitats i estretir lligams de cara a un objectiu comú. Si l’any passat va ser el “PORTAL DE JOCS DE LA RUTA DE L’ART RUPESTRE”, aquest 2015 ens porta dos projectes més sota el mateix paraigües: el projecte “4D VULL, monitorització d’Art Rupestre a Valltorta-Gassulla-Ulldecona” i el projecte “e-ARt, realitat augmentada i Art Rupestre”.
Els projectes han estat co-finançats pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, mitjançant les ajudes per a projectes de conservació, protecció i difusió de béns declarats Patrimoni Mundial, corresponents a l’any 2014.
Ambdós projectes es desenvoluparan durant la primavera del 2015 i seran presentats a la premsa i al públic en general a principis d’estiu.
4D VULL, monitorització d’Art Rupestre a Valltorta- Gasulla-Ulldecona: projecte impulsat per l’Ajuntament de Tírig i amb lacol laboració dels ajuntaments d’Albocàsser, Les Coves · de Vinromà, Ares del Maestrat, Ulldecona i Assoc. d’Amics del Parc Cultural Valltorta-Gasulla.
Es tracta d’un projecte de conservació preventiva dels panells pintats mitjançant una documentació extremadament precisa i eficaç, a fi de diagnosticar el procés de deteriorament i alteracions dels mateixos i adoptar les mesures pal·liatives oportunes.
El protocol es basarà en una documentació integral: models 3D basats en fotogrametria digital i fotografia continua gigapixel, control de canvis volumètrics, control colorimètric, termografies, tractament Dstretch amb l’objectiu de diagnosticar l’estat de conservació i realitzar una proposta de conservació preventiva.
Aquestes tecnologies documentals d’última generació també permeten capturar dades amb les quals es podria arribar a reproduir un abric amb Art Rupestre amb absoluta precisió en cas que fora destruït per alguna circumstància. A banda també permet la seva socialització mitjançant l’exhibició dels productes
documentals en un centre d’interpretació/museu o a alguna pàgina web.
e-Art, realitat augmentada i Art Rupestre: e = electrònic; AR = acrònim d’Augmented Reality; Art = referència a l’Art Rupestre.
Les entitats col laboradores són els ajuntaments d’Ulldecona, Les · Coves de Vinromà, Albocàsser i l’Assoc. d’Amics del Parc Cultural Valltorta-Gasulla.
Una gran eina per a promoure el turisme cultural sostenible unint passat i futur.
Avantguarda tecnològica i Patrimoni prehistòric mitjançant un sistema de realitat augmentada que farà la visita al jaciment encara més atractiva per als visitants i els permetrà experimentar l’Art Rupestre des d’una perspectiva innovadora. El sistema es basa en la identificació d’imatges a temps real a partir de patrons predefinits amb fotografies i models 3D.
Qualsevol visitant amb un smartphone o tablet amb sistema Android i iOS, podrà visualitzar virtualment les pictografies i la seva comprensió. Al temps que disposaran d’una informació contextual adaptable, complementaria a la vivència de la visita guiada in-situ i fàcilment comprensible als seus coneixements i a la seva curiositat. A la vegada, el sistema també permetrà reintegrar virtualment els fragments de pictografies perdudes o espoliades en el passat.
Un recurs adaptat als nous temps amb l’objectiu de contribuir a posar en valor l’Art Rupestre Llevantí mitjançant la seva explotació turística sostenible de forma directa i indirecta.