Coincidint amb la celebració de la Fira i Festes de Sant Lluc a Ulldecona, l’Ajuntament va donar inici també el passat cap de setmana, a la programació del cicle Patrimònium, enguany amb el 600 aniversari de la consagració de l’Església Parroquial de Sant Lluc, construïda entre els anys 1373 i el 1421, com a tema central entorn el que giren totes les activitats.
L’objectiu principal del cicle, segons explica la tinenta d’alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Cati Brusca, “és assaborir de diferents maneres aquests 600 anys d’història: artísticament, històricament i arquitectònicament”. A més, afegeix que “des de l’Ajuntament estem treballant per convertir-la en Bé Cultural d’Interès Nacional (BECIN), atés que l’Església de Sant Lluc és una de les joies del gòtic meridional català”.
Amb aquesta finalitat les activitats es van iniciar amb una visita guiada a càrrec de Victòria Almuni, actualment directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat i una de les millors coneixedores dels edificis de la Diòcesi de Tortosa, i del tècnic restaurador Jerome Rouch, director de les obres fetes l’any passat a la portalada principal d’entrada a l’Església de Sant Lluc. Els treballs van consistir en la neteja de la porxada, la restauració de la pedra fundacional del temple i en millores de la il·luminació. L’actuació va tenir un cost de 101.000 euros, finançats per l’Ajuntament amb una subvenció del Pla de Foment Turístic i la col·laboració del Bisbat. Aquesta activitats, que va comptar amb la participació d’una vuitantena de persones, formava part a la vegada de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, impulsades al territori per la Mancomunitat de la Taula del Sénia.
L’altra activitat del cap de setmana va aplegar quasi 300 persones en un concert a la mateixa Església ofert per la soprano Consol Vericat i el pianiste Joan Nadal Girona. Els assistents van poder gaudir d’un repertori compost per obres tradicionals catalanes i peces del musicòleg, compositor i poeta ulldeconenc, Miquel Querol Gavaldà (Ulldecona 1912 – Vinaròs 2002). Entre els reconeixements més importants, el mestre Miquel Querol va ser Premi Nacional del Ministeri de Cultura (1986), Creu de Sant Jordi el 1997, Medalla d’Or del Conservatori del Liceu (1999) i doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i per la Universitat de Granada. Va ser també acadèmic honorífic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
Una altra de les activitats obertes ja aquest cap de setmana és l’exposició de vuit quadres, valuoses obres pictòriques atribuïdes a l’escola de Sarinyena de la segona meitat del segle XVI. Les pintures es poden veure a la mateixa Església de Sant Lluc.
Dins la programació de Patrimònium hi haurà encara dos recorreguts musicals més, un adaptat als alumnes de l’Escola Municipal de Música i l’altre per al públic en general, seguint les diferents iconografies musicals d’alt valor artístic i antropològic presents als treballs escultòrics de la portalada de l’església i als capitells interiors. En aquest cas les visites guiades aniran a càrrec del músic Paco Lavega i els recorreguts comptaran amb el grup Els Ministrils i membres de l’Associació Cultural Va de Vent, experts en música i instruments medievals que tocaran peces de l’època amb els diferents instruments antics presents a les iconografies. Serà el dissabte 30 d’octubre. Per acabar el cicle, el 13 de novembre, hi haurà una segona visita guiada sobre les novetats històriques en el context de l’església de Sant Lluc, a càrrec del professor i historiador Joan Roig.
Paral·lelament des de l’Ajuntament ja s’està treballant en la programació de Patrimònium 2022, en què la temàtica girarà entorn el 800 aniversari de la primera Carta Pobla d’Ulldecona i les obres que actualment s’estan executant de consolidació de les estructures històriques del Castell d’Ulldecona.