Història

Les Festes Quinquennals d’Ulldecona són un esdeveniment festiu que se celebra a la població cada cinc anys en honor a la Verge de la Pietat, amb una durada de deu dies.

Durant la Guerra Civil, a l’estiu del 1936, la imatge de la Verge de la Pietat, patrona d’Ulldecona, va ser destruïda juntament amb la seva ermita. L’any 1939, l’artista local Vicente Barrera va realitzar i cedir una nova imatge de la Verge, que és la que actualment és venera.

El 31 d’agost de 1939 a la parròquia es va beneir solemnement aquesta nova imatge de la Mare de Déu de la Pietat i es va començar la novena, juntament amb d’altres actes religiosos en honor a la Verge de la Pietat. Tan espontània com ràpidament, es van començar a guarnir els carrers amb els materials que es tenien a mà: plantes naturals, murta, hedra, vànoves o paperets de colors, entre d’altres. Així es va començar la celebració de la processó. El dia 10 de setembre d’aquell any es va traslladar la imatge en romeria fins a l’ermita; dos dies abans, el 8 de setembre de 1939, l’Ajuntament d’Ulldecona havia adoptat l’acord de baixar la imatge a la vila cada cinc anys.

Quinquennals 1949 - Carrer Salvador Vidal

Des d’aleshores, les Festes Quinquennals han adquirit major esplendor doncs, a més dels tradicionals actes religiosos, es fan tots els actes propis de les Festes Majors. Hi ha la tradició de vestir i engalanar el poble com un ritual per rebre la Verge. Els carrers es decoren amb paperets, roba i altres materials; i als balcons s’hi col·loquen vànoves i cobrellits treballats artesanament. En l’ornamentació dels diferents carrers hi participen la majoria de veïns.

Els dies de festa també se celebren d’altres actes. Cal destacar entre ells el “Ball de mantons”; els bous (de carrer, de plaça i embolats), les revetlles i els concerts, entre d’altres.

Les Quinquennals d’Ulldecona van ser declarades al 2010 «Festa Tradicional d’Interès Nacional».