
11 exposicions obertes durant les Festes Quinquennals d’Ulldecona
Del 6 al 15 de setembre, Ulldecona celebra les seves Festes Quinquennals en honor a la Mare de Déu de la Pietat. Tot el poble es convertirà durant aquests dies en una fantàstica mostra a l’aire lliure dels treballs artesanals fets durant els últims mesos per veïns i veïnes de municipi. A banda però, des de l’Ajuntament, i en col·laboració amb particulars i entitats diverses, s’ha organitzat fins a 11 exposicions que es podran visitar també durant les festes. Són les següents:
A l’Església de Santa Maria dels Àngels del Castell d’Ulldecona, instal·lació sonora AD-LIB de l’artista italià Michelle Spanguero dins la programació d’EUFÒNIC. L’artista, nascut el 1979, es mou entre el fet sonor i les arts visuals a través d’un procés de recerca conceptual i transversal, on l’impuls creatiu parteix de l’enorme quantitat de dades que ens envolten. Les seves peces s’han exhibit en museus, galeries, clubs i festivals de tot el món, i la seva pràctica se centra en els elements marginals de l’arquitectura, investigant la relació entre l’espai i la percepció a través de diversos mitjans. En l’escultura sonora “Ad lib”, una màquina de respiració artificial determina el ritme i respiració constants en els tubs d’un orgue de 2 metres afinat en F major (en referència a “Un Rèquiem alemany (Ein deutsches Requiem) Op.45 – per a solistes, cor, orquestra i orgue ad libitum” de Johannes Brahms).
Els horaris de l’exposició són els dies 30 i 31 d’agost i 5, 6, i 7 de setembre, de 17.00 a 20.30 h. i de l’1 al 8 de setembre, d’11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h.
A la Casa de Cultura (de 12.00 a 14.00 i de 19.00 a 21.00 h), es podrà visitar la 6a Mostra fotografia de Rafel Verdiell Homedes. El fotògraf faldut exposa en aquesta nova mostra, el treball de sis dècades darrera una càmera, havent captat moments, sentiments, i detalls de tota mena. Verdiell, aficionat de jove al dibuix, va comprar-se la primera càmera fotogràfica per fer un viatge a Madrid amb l’Orfeó Ulldeconenc als anys 60. Poc després va muntar el seu propi laboratori de revelat en B/N i va anar adquirint pràctica i experiència. La primera exposició va fer-la en una de les sales del Convent de les Germanes Carmelites, l’Antic Hospital. De formació autodidacta, les seves fotografies ens mostren retrats, flora, fauna i actes festius i tradicionals entre altres.
A la Sala de Plens de l’Ajuntament (de 12.00 a 14.00 h) hi haurà l’exposició de pintura de Manuel Roig Vericat, col·lecció privada de Lluís Fusté Pallarès. Pintor paisatgista i de marines (Ulldecona 1893 – Badalona 1978). Va cursar els seus estudis artístics al Cercle Artístic de Sant Lluc, associació artística fundada l’any 1893 a Barcelona, per iniciativa de diversos artistes modernistes com els germans Joan i Josep Llimona. Va ser alumne del pintor Joaquim Mir i Trinxet (Barcelona 1873-1940), el renovador del gènere paisatgístic del segle XIX, va exposar a les principals galeries barcelonines i va concórrer a certàmens nacionals i internacionals.
Al Claustre de l’Ajuntament, s’exposaran els treballs del XLVIII Concurs de Dibuix Ràpid del Centre Cultural Recreatiu i una exposició de fotografies sobre el 50è aniversari de Institut Manuel Sales i Ferré.
A l’Oficina de Turisme (Horaris: d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 19.30 h / Diumenges només matí), hi haurà tres exposicions, que són:
“Quinquennals: el significat d’un poble” de Josep Redó i Carceller. Dissenyador gràfic nascut a Ulldecona. Ha cursat els estudis de disseny a l’Escola Superior BAU de Barcelona i en l’actualitat realitza diversos projectes basats en la comunicació gràfica. La màgia de les Quinquennals l’ha portat a crear una mostra de diferents il·lustracions, que reflecteixen alguns dels significats d’aquesta festa, expressats per la gent del nostre poble.
“El camí de l’hinduisme: Kumbh Mela” de Marc Prades. Fotògraf de bodes i famílies, fora de temporada de casaments, agafa la seua càmera i viatja per algun indret del món. L’Índia va ser un dels llocs que més l’ha sorprès, per com és la vida de la gent, principalment al carrer, els seus colors o com la religió marca les seues vides. Al Kumbh Mela es fa la peregrinació religiosa més gran del món, que es realitza cada tres anys, on assisteixen fins a 120 milions de persones.
“Fòssils: ceràmica, aquarel·les i tinta xina” de Conxa Ferré i Mercè Barberà.
Conxa Ferré va ser alumna de ceràmica de l’Escola d’Arts Plàstiques d’Alcanar del 1994 fins al 2000, participant en totes les exposicions col·lectives, així com també en diverses ocasions a la Mostra d’Artesans, Ceramistes i Pintors d’Ulldecona, i en exposicions col·lectives del grup Ceramistes Art, del que forma part. Actualment continua treballant en la ceràmica fent peces d’alta temperatura i experimentant amb la tècnica de RAKU seguint la constant superació tècnica i artística, i també col·laborant amb l’Associació Utopia impartint classes de ceràmica.
Mercè Barberà, per la seva part, és pintora i ha participat en més d’una vintena d’exposicions des del 2004. La seva obra ha estat exposada entre Catalunya i França, destacant mostres fotogràfiques a Alcanar i Orleans. Al país veí, ha rebut el primer premi al Saló Internacional de la Val d’Or, el primer premi de la ciutat també a la Val d’Or i el primer premi del Saló Internacional dels Artistes Orleanesos.
A l’antic Bar Sport, al carrer Major-86 (Horaris: d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h), es podrà visitar la mostra de pintura “Impressió de colors” de Rosa Febrer. L’autora ens presenta una pintura figurativa que representa escenes de la vida quotidiana, paisatges, natures mortes i carrers dels nostres pobles, on la llum, el color i el volum són els elements que més destaquen per sobre de qualsevol altre aspecte formal. Les seves composicions ens transmeten sentiments i sensacions com ara el caliu humà, l’esforç, la perseverança, el compromís, l’afecte o la senzillesa. Un cúmul d’impressions que fa que ningú es quedi impertorbable en contemplar la seva obra.
També el Casal de Jubilats i Pensionistes acollirà una exposició amb els treballs dels alumnes del taller de pintura del Casal, a partir del dimarts, 3 de setembre, a les 17´30h.
I, finalment, a la placeta del carrer Ramón Llull, en ple nucli antic del municipi, es podrà visitar a l’aire lliure, una exposició de fotografia sobre el Ball de Mantons de l’artista Noa Wuu. L’artista taiwanesa, falduda d’adopció des de fa tres anys, va arribar a Barcelona el 2013 atreta per la seva cultura i modernitat. L’estudi de diferents disciplines artístiques aplicades a la fotografia l’han portat a convertir-se en un dels valors artístics del moment. La seva recerca continua l’ha impulsat a especialitzar-se en capturar tant moments de bellesa quotidiana com la intensitat fugaç de moments àlgids.