El proper dissabte 2 de desembre –18.00 h- s’estrena al teatre Orfeó Montsià d’Ulldecona “Renard o el Llibre de les bèsties”, versió lliure de la famosa obra de Ramon Llull que pren la forma d’un brillant musical que signa Marc Rosich i les cançons que ha compost expressament Clara Peya.
Aquesta coproducció de Teatre Obligatori i Teatre Lliure que arriba al nostre territori s’esta presentant aquests dies com a segona temporada a l’escenari de la Sala Fabià Puigserver del Lliure de Barcelona degut al seu èxit. Un espectacle que ha estat Premi de la Crítica de Barcelona 2016 com a Millor Espectacle de Teatre Familiar i a més han guanyat el I Premi Xarxa Alcover, un guardó impulsat per aquesta associació que consisteix en una gira pel territori de parla catalana durant l’any 2017-2018 als teatres associats a la Xarxa Alcover, és a dir, Illes Balears, Catalunya, Andorra i el País Valencià.
700 aniversari de la mort de Ramon Llull
Aquesta gran producció de teatre musical que es veurà a Ulldecona dins la programació dels Dissabtes de Teatre és el projecte guanyador del Premi convocat pel Teatre Lliure per commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. Tant Marc Rosich com a director que n’ha fet l’adaptació com la Clara Peya autora de la composició musical han convertit “Renard o el Llibre de les bèsties” en una extraordinària comèdia musical, plena de ritme i humor per a tots els públics.
Actors/Actrius
Aquesta producció compta amb un equip d’actrius i actors d’un nivell molt alt, Robert González (La flauta màgica, Captius, Los hombres de Shakespeare, Tocata i fuga), Queralt Albinyana (Rent, Dei Furbi, Los Miserables, La Bella i la Béstia), Laura Aubert ( Galileu, L’Hostalera, Els Feréstecs, Al nostre gust), Marc Pujol (West Side Story, Leceístes i cruzados, Dei Furbi), Joan Vázquez (Flor de Nit, Sondheim tribute, Paquito FOREVER) i el compositor, músic, pianista i director musical Andreu Gallén.
L’obra
La fórmula triada per apropar Llull als més petits ha estat a través del teatre de l’absurd, l’humor i el cabaret. El resultat és un musical que, amb les infal·libles eines de la comicitat, transforma les caricatures del poder de l’original en personatges que el públic reconeix en una ullada.
La faula, fer parlar els animals, és la manera més divertida de mostrar les febleses dels humans. Ho sabien els antics i també Ramon Llull quan va escriure “El Llibre de les bèsties”
Un espectacle vibrant i esbojarrat ple de lleopards, bous i elefants i algun humà ben animal que deixarà ben palès que els pecats dels éssers humans són eterns. Allò que volia criticar amb agudesa el mestre Llull al segle XIII – escrit com a manual polític per a un jove rei – és ara absolutament vigent. Un mirall bestial que ens fa pensar i riure.
La música
La música en directe pren protagonisme essencial, donant una proximitat al públic familiar i trencant així amb segles de distància cultural entre el text original i aquesta adaptació que es presenta. Clara Peya ha composat unes peces molt treballades, contrapuntístiques, amb molts matisos dinàmics i amb parts vocals complexes, a l’alçada dels intèrprets aplegats.
L’estrena
L’estrena de l’espectacle va ser ara fa un any a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure. S’ha presentat al Festival Temporada Alta de Girona, a la Mostra d´Igualada, Fira Mediterrànea de Manresa i aquest mes de novembre segona temporada al Teatre Lliure fins a la presentació el dissabte 2 de desembre Ulldecona. Aquest espectacle musical en català té una durada de 75 minuts, sense entreacte.