Protecció Civil de la Generalitat manté el seguiment de l’episodi de sismes que s’estan produint al sud de les Terres de l’Ebre
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), està fent seguiment de l’evolució de la sèrie de sismes iniciats el passat 8 de setembre, i es manté en contacte permanent amb els municipis de la zona del Montsià i del Baix Ebre i en coordinació amb l’Institut Geològic de Catalunya (IGC).
Tot i que es constata un increment de les magnituds sísmiques registrades en les últimes hores, aquests no han assolit valors d’intensitat que puguin provocat danys a edificis i infraestructures. Els sismes produïts aquesta matinada i l’anterior, que han superat la magnitud de 3 i aquesta matinada han arribat a 4,2, s’han pogut sentir de forma àmplia. El telèfon d’emergències 112 i les policies locals han rebut diverses trucades de ciutadans que han percebut el sisme tot i que no s’han produït danys ni materials ni personals.
L’activitat sísmica en aquesta zona s’està produint en una falla a l’interior del mar davant la costa de Castelló, fet que evitaria un sisme de gran magnitud. Tot i això, la zona és d’un perill sísmic no menyspreable i, per tant, tampoc es pot descartar una tendència creixement en la magnitud dels sismes. Les eines actuals no permeten predir la tendència exacta de la sèrie sísmica, és a dir, si es mantindrà o desapareixerà l’activitat sísmica en els propers dies.
La Generalitat de Catalunya, a través de Protecció Civil, disposa del Pla Especial d’Emegències Sísmiques de Catalunya (SISMICAT) per donar resposta ràpida i eficaç en cas que es produeixi un sisme important a qualsevol punt de Catalunya amb l’objectiu de minimitzar els possibles danys a persones, béns i medi ambient, i que permeti restablir els serveis bàsic per a la població en el menor temps possible. La sèrie sísmica produïda fins al moment no ha requerit l’activació d’aquest pla.
Des de Protecció Civil es vol traslladar un missatge de tranquil·litat i de prudència a la població. Protecció Civil recomana que la ciutadania estigui atenta a la informació d’autoritats i canals oficials de les administracions públiques i fer seguiment de l’evolució sísmica els propers dies.
Així mateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas. Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències. Podeu consultar tots els consells per risc sísmic al web de Protecció Civil www.gencat.cat/interior/sismes i fer seguiment en continu al seu twitter @emergenciescat.