La Llibreria Serret de Vall-de-roures (Matarranya, Terol) amplia l’abast de la seva contribució al foment de la literatura vinculada al territori amb la convocatòria d’una nova edició del premi a obres literàries centrades en l’àmbit rural i l’anunci d’una nova iniciativa, en aquest cas el Fòrum de Literatura del Món Rural a Ulldecona.
Totes dues propostes van ser anunciades ahir a Barcelona en roda de premsa a la Fundació Carulla per part del director d’aquesta fundació, Carles Duarte; el director de la llibreria Serret i promotor del premi, Octavi Serret; l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura; el president d’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre, Josep Moraguega; el promotor del Fòrum d’Ulldecona i de Terra de Cruïlla, José Luis Soler, i diversos membres del jurat.
Totes les activitats s’engloben dins Terra de Cruïlla, nom que s’afegeix a l’enunciat del premi, i que és un projecte cultural polièdric que neix a Vall-de-roures, punt de confluència entre Aragó, País Valencià i Catalunya, on es troba situada la llibreria de l’Octavi Serret.
Es tracta d’una iniciativa que vol posar en valor un extens llegat cultural, que abasta una diversitat de territoris comuns, amb herència de moltes cruïlles històriques, paisatgístiques, sociològiques i personals que pretenen apropar les cruïlles culturals i territorials o perifèriques.
El Fòrum de Literatura del Món Rural tindrà lloc a Ulldecona el 15 de març sota l’impuls de Terra de Cruïlla en col·laboració amb l’Ajuntament i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla.
L’alcaldessa de la localitat, Núria Ventura, ha expressat la seva satisfacció per compartir els valors que transmeten aquestes iniciatives culturals en un indret que precisament és al centre de la terra de cruïlla de Catalunya, l’Aragó i el País Valencià. El Fòrum s’afegirà d’aquest manera als múltiples atractius que ja ofereix Ulldecona com les pintures rupestres, Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, o les oliveres de la finca de l’Arion, al peu de l’antiga Via Augusta romana.
El programa preveu un seguit d’activitats durant tot el dia, com un tast de literatura del món rural entre oliveres mil·lenàries, amb lectures i representacions, i una taula rodona entorn de la literatura del món rural a càrrec d’escriptors per als quals el món rural ha sigut rellevant en les obres. Han confirmat ja la seva participació Pep Coll, Mercè Ibarz, Joan Todó i Jesús M. Tibau.
D’altra banda, el Premi Serret Terra de Cruïlla, que es convoca cada dos anys, es proposa de nou fomentar la producció literària relacionada amb el territori i el món rural, posant èmfasi en aquelles obres que plantegen els reptes del món agrari d’avui. “La riquesa ve del món rural –ha expressat Octavi Serret– i aquest premi serveix d’unió des de l’Occitània fins el sud per tal que aflorin els valors de la terra a través de la literatura”.
El premi s’atorgarà a la millor obra inèdita presentada de narrativa o d’assaig escrita en català. L’obra premiada rebrà una dotació econòmica de 1.500 euros, atorgada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, en concepte d’avançament dels drets d’autor. El segell editorial de la Fundació, Editorial Barcino, publicarà l’obra premiada en la seva col·lecció Museu de la Vida Rural. El termini d’admissió de les obres finalitzarà el 26 de maig.