oliveres-ii

Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebrarà des d’avui i dins diumenge amb activitats programades arreu del territori.

El lema d’aquesta edició és «Patrimoni de tot@s» i posa en relleu la cooperació multilateral de tots els agents necessaris per a difondre i conservar el patrimoni cultural, fomentar la màxima visibilitat de la participació ciutadana, el voluntariat, els col·lectius minoritaris, els projectes exemplars de col·laboració i finançament públic-privat i activitats, en les quals les comunitats locals participin de la gestió i conservació del patrimoni.

Ulldecona hi participa des de fa 12 anys i, en aquesta ocasió, des de diverses vessants. Dins la programació catalana, avui divendres, 16 de setembre, a les 17’00 es durà a terme una visita guiada a l’Abric VIII del conjunt d’art rupestre de la Serra de Godall. La sortida es farà des del Centre d’Interpretació situat a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona (CIAR).

L’Abric ha estat recentment obert al públic després de la construcció d’un nou accés i la visita permetrà conèixer les seus característiques i les figures més destacades . Es tracta d’un magnífic complement al CIAR, a l’Abric I i al IV per a poder arribar a tenir una visió més global del Conjunt Rupestre més complex i ben conservat de tota Catalunya, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1998.

A més, després dels bons resultats de les dos campanyes anteriors, una sobre patrimoni natural i l’altra sobre patrimoni industrial, des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, els Ajuntaments del territori i l’associació Terres de Cruïlla (que agrupa els centres d’estudis de les nostres comarques), s’ha programat també dins les Jornades Europees de Patrimoni, tot un seguit d’activitats que giren entorn als arbres amb història.

Així, també aquest cap de setmana, concretament diumenge, 18 de setembre, a les 11’00 del matí s’ha programat una sortida al Museu Natural de l’Arión per contemplat passat, present i futur d’un paisatge únic, i visitar la Farga I, l’olivera datada més antiga del món. Aquest magnífic exemplar, que continua en producció, té una edat estimada de 1.702 anys segons l’estudi de datació dirigit pel catedràtic de Dasometria de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Forestals i de Medi Natural de la Universitat Politècnica de Madrid, Antonio Prieto, que va establir que s’hauria plantat durant el mandat de l’emperador romà Constantí I (306-337 dC). També es visitarà al mateix paratge, la Farga II, una de les oliveres mil.lenàries més altes. La sortida està prevista des de l’Oficina de Turisme d’Ulldecona en cotxes particulars i, en finalitzar la mateixa, hi haurà una degustació d’olis i mel.

ulldecona1.jpg

Ulldecona es bolca aquest cap de setmana en les Jornades Europees del Patrimoni