L’Ajuntament d’Ulldecona segueix el camí per construir dos instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum de dos pavellons esportius i per crear una comunitat energètica local. La setmana passada va acabar el termini de presentació d’ofertes per executar les obres, un procés de licitació que s’ha fet conjuntament amb l’Ajuntament de Godall en una iniciativa pionera al territori.
A Ulldecona s’impulsa inicialment dos instal·lacions fotovoltaiques: una al pavelló poliesportiu de l’avinguda Terrers i l’altra a la coberta del pavelló del carrer Vicent Aubà. La producció anual prevista és de 154.582 kWh i 164.976 kWh respectivament i, a banda de l’energia per autoconsum dels equipaments públics, podria donar servei a prop de 200 habitatges i/o petits comerços. A Godall es preveu la instal·lació d’un camp fotovoltaic a la coberta del centre sociocultural de Godall, amb un règim d’autoconsum individual amb excedents acollit a compensació. La instal·lació fotovoltaica presenta una potència nominal de 70 kW.
Una vegada obertes les pliques de les empreses participants en la licitació, es procedirà a l’adjudicació de les obres en els propers dies. El pressupost total de la licitació de l’obra és de 412.510,48 euros.
Segons declaracions de l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, al Diari de Tarragona, «s’assoleixen múltiples beneficis ambientals (descarbonització, energia km 0, dinamització i sostenibilitat del territori), socials (construcció de comunitat, coneixença i lluita contra la pobresa energètica) i econòmics (estalvi en les factures energètiques anuals)».
Ulldecona és un dels impulsors al territori de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre i forma part de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. Actualment s’està definint una comunitat energètica per proporcionar energia a habitatges i comerços. El projecte compta amb l’assessorament i recolzament d’E-plural, una aliança de cinc cooperatives: Energia per la Igualtat (EPI) com a consultora en eficiència energètica i producció fotovoltaica, Tàndem, Som Energia, Arkenova i Suno.
Les comunitats energètiques són agrupacions de persones particulars, entitats, ajuntaments i/o petites i mitjanes empreses organitzades principalment en forma de cooperatives o associacions per transformar el seu territori cap a un model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, inclusiu, democràtic, descentralitzat i en mans dels membres que en formen part, siguin persones, entitats o empreses.
Foto: Joan Revillas (Diari de Tarragona)