Notícia publicada per l’ACN – Jordi Marsal
L’ús de càmeres de videovigilància s’estén als accessos i vies públiques de les poblacions de les Terres de l’Ebre. Ajuntaments de la comarca del Montsià, com Ulldecona i Santa Bàrbara, han instal·lat recentment càmeres amb lectors de matrícula per controlar el trànsit de vehicles que entren i surten del nucli urbà així com en alguns trams viaris específics. Un sistema que, segons reconeixen, els resulta útil també per dissuadir la comissió de delictes contra el patrimoni i, en alguns casos, poder-los perseguir. En aquest sentit, asseguren que les càmeres, en funcionament des de fa mesos en fase de prova pilot, han ajudat també els cossos de seguretat locals a frenar i resoldre possibles robatoris en domicilis i al camp.
L’Ajuntament d’Ulldecona es va plantejar la instal·lació de videocàmeres ara fa una mica més de dos anys, arran d’una onada de robatoris silenciosos a l’interior de domicilis durant l’estiu. En funcionament en període de proves des de fa uns mesos, dispositius de gravació equipats també amb lectors de matrícula capten ja tots els vehicles que circulen pels quatre principals accessos del nucli urbà de la població.
Funcionen enviant les imatges a través de la xarxa telefònica mòbil a la policia local, que s’encarrega de revisar-les i gestionar-les. Els agents no les supervisen al moment i de forma constant, sinó que hi solen recórrer quan tenen coneixement que es pot haver produït una infecció o fet delictiu. Un software avançat permet consultar, detectar i identificar els vehicles.
En principi, la normativa catalana únicament permet utilitzar aquests dispositius a cossos i forces de seguretat, incloses policies locals i vigilants municipals, per a funcions de control de trànsit. Tot i això, la possibilitat que aquestes captacions puguin captar el pas de possibles delinqüents -principalment, furts o robatoris en habitatges- i poder contribuir amb les gravacions a localitzar-los, traslladant la informació a altres cossos policials competents, ha ajudat a estendre el seu ús.
“Creiem que és un bon instrument que complementa la feina de la policia local”, ha declarat a l’ACN l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. En el cas d’Ulldecona, ha recordat que la plantilla policial, formada per un comandament i tretze agents, ha de cobrir un terme municipal molt gran, amb cinc barris o nuclis de població disseminats, fet que dificulta especialment la seva tasca. A tot això s’afegeix la proximitat amb la frontera administrativa del País Valencià, amb una organització policial diferent.
“En termes de seguretat és difícil saber l’efecte dissuasiu: sabem si la gent se sent segura o no. És complicat determinar si ha pesat més la instal·lació de càmeres o l’increment de la plantilla d’agent de la policia local. Però estem satisfets amb els números a la mà”, ha subratllat. El consistori ha invertit uns 17.000 euros en la seva adquisició a l’empresa Solfix, de Guadalajara. Abans de posar-les en marxa, ha hagut de passar un complex i llarg procés d’autorització davant la Comissió de Control Dispositius de Videovigilància de Catalunya. També s’ha hagut de formar els agents per gestionar les imatges. “Creiem que és una bona inversió per al municipi i han vingut per a quedar-se”, ha tancat Ventura.
Ulldecona i Santa Bàrbara no són els primers municipis del Montsià amb aquests dispositius a la via pública. Alcanar en van instal·lar abans de la pandèmia per controlar en un radi de 500 metres tres trams viaris concrets de la població i la policia local és l’encarregada de gestionar les imatges.