wxsea15g

El proper diumenge, 4 de desembre, a partir de les 13h, la Plaça de l’Església d’Ulldecona serà l’escenari d’una master class de balls llatins a càrrec de M&S (Música i Esport) en un acte coordinat per la Residència  de Gent Gran l’Onada. L’activitat forma part dels actes solidaris que s’organitzen al municipi per recaptar fons per a la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. El mateix diumenge, quatre bars de la plaça se sumaran a l’activitat oferint la Tapa Marató 2016. Són La Cantonada, Javi-vi, la Taska de Sisco i el Bar La Plaça. Es tracta d’una nova iniciativa solidària que es posa en marxa aquest any per a col.laborar amb la recerca sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

Ara fa ja quinze dies, a la Biblioteca Popular d’Ulldecona va acollir la primera activitat emmarcada en la commemoració d’aquests 25 anys de Marató. Va ser una doble xerrada sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques a càrrec de professionals sanitaris i sobre tècniques per promoure l’autonomia personal, impartida per un dels professionals de l’Onada, el fisioterapeuta Joan Riba.

Aquest mateix cap de setmana, dissabte 3 de desembre, a les 18h, al Teatre Municipal Orfeó Montsià, també es recaptaran fons amb la mateixa finalitat en una nova sessió de teatre familiar dins la programació de Xarxa Ulldecona, coordinada per Ull de Teatre. Pujarà  a l’escenari el musical “El gran llibre màgic” amb la companyia T-Gràcia. Es tracta d’una història imaginativa, divertida, amb cançons, màgia i amb continues interaccions amb el públic. L´espectacle musical va fer temporada ara fa un any al Teatre Goya de Barcelona amb la direcció de Josep Mª Pou.

Altres activitats previstes al municipi dins el calendari d’iniciatives per recaptar fons per la Marató són la venta de vesc solidari (0’50 cèntims per donatiu) a l’estand de FlorArts durant el cap de semana de la Fira de Nadal, el 10 i 11 de desembre,  i dos concerts. El primer tindrà lloc el dia 17 de desembre, a les 18h, al Teatre, a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música i comptarà amb el suport de l’Espai de Respir – Fundació Ulldecona i la Residència de Gent Gran l’Onada.

El segon concert solidari són les XXX Jornades MusicoNadalenques de l’Orfeó Ulldeconenc, que se celebraran a l’Església Parroquial de Sant Lluc el diumenge 18 de desembre, coincidint amb la programació especial de TV3 i Catalunya Ràdio amb motiu de la Marató.   

L’ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n’hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l’ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme i que afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.  

Catalunya compta amb una xarxa puntera d’equips de recerca però cal seguir investigant per detectar i evitar les causes de l’ictus i d’aquestes lesions, per minimitzar o, fins i tot, curar les discapacitats que se’n deriven i avançar en les teràpies de rehabilitació física, psicològica i cognitiva per a totes les persones afectades. Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s’aborda des de més de 15 especialitats professionals.

Ulldecona obre els actes solidaris amb la Marató amb teatre familiar, una master class de balls llatins i la Tapa-Marató