turisme

Ulldecona es consolida com un destí turístic sostenible i de qualitat de primer ordre a nivell territorial, gràcies als seus actius patrimonials únics i a una diversificada oferta que combina història, natura i gastronomia. Dins la marca “Un Passeig per la Història” amb la que es promociona el municipi i que va ser creada ara fa 10 anys, es fan visites guiades al Conjunt d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, al Castell Medieval, al Nucli Històric i al Museu Natural de les Oliveres Mil.lenàries de l’Arión. El passat 2016 van ser un total de 10.071 persones les que van prendre part en els guiatges, amb un augment d’un 22% respecte a l’any anterior.

Si analitzem cadascun dels actius patrimonials, el primer any de la posada en marxa del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre, el 2005, van passar per les instal·lacions, ubicades a l’Ermita de la Pietat, poc més de 500 persones. Posteriorment s’ha anat completant el conjunt amb la millora dels accessos a l’Abric 1 al 2009, la neteja i les noves visites guiades a l’Abric IV o Cova Fosca  al 2011, aquest passat exercici, els nous accessos a l’Abric 8, les novetats amb recursos didàctics i tecnològics i els diferents projectes d’investigació, tancant l’any amb 4.627 visitants. Les pintures rupestres d’Ulldecona van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1998. Aquest fet unit a la recent declaració de Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera, permeten al municipi ostentar dos de les figures de protecció patrimonial més prestigioses del Món.

Cal afegir que si a aquestes dades li sumem el també creixent número de visitants que s’apropen a L’Ermita de la Pietat -un dels actius cultural/religiós referent al territori-, la xifra augmentaria considerablement.

També ha experimentat una pujada del 33% en el nombre de visitants respecte l’any anterior el Castell d’Ulldecona, assolint els 2.126 visitants, sobretot durant els mesos d’estiu en que es van fer visites guiades tots els cap de setmana. El Nucli Històric, per la seva banda, representa el 2% en el còmput total de visitants.

Pel que fa al Museu Natural de les Oliveres Mil.lenàries de l’Arión l’any passat va acollir un total de 3.108 visitants, multiplicant per 8 el nombre total de visitants respecte al 2010, moment en que es va inaugurar. L’interès creixent per aquestes veritable joies vivents ha estat de més de 600 persones respecte a l’any anterior. A banda de la zona de l’Arion, Ulldecona compta amb una altra àrea de visita d’Oliveres Mil.lenàries, situada a la Foia.

Pel que fa a les dades d’atenció de visitants a l’Oficina de Turisme, situada a l’antic Molí d’Oli dissenyat per l’arquitecte César Martinell, es tanca el 2016 amb 4.212 usuaris, la xifra més elevada també des que es va posar en marxa ara fa 20 anys. La majoria d’usuaris són de procedència catalana, seguit de la resta de l’estat, amb un fort increment els usuaris de la Comunitat Valenciana. Referent al turista estranger contínuem amb el francès com a principal receptor seguit de l’alemany.

La posada en valor del Patrimoni i la clara aposta pel turisme sostenible de qualitat, amb l’augment progressiu de visitants any rera any, consoliden el Turisme a Ulldecona i posicionen el municipi, a nivell territorial com a un dels referents en quant a dinamisme i innovació.

 

Ulldecona supera per primera vegada els 10.000 visitants amb una oferta patrimonial única