El dissabte 2 de desembre Ulldecona viurà una nova edició de la Festa Olea Europaea, al Museu Natural de les Oliveres Mil.lenàries de l’Arion. L’esdeveniment va ser presentat ahir per l’Alcaldessa del municipi, Núria Ventura, la regidora de Turisme i Patrimoni, Cati Brusca, i el tècnic de l’àrea, Agustí Vericat.
Seguint l’esperit innovador que ha caracteritzat les festes anteriors, durant tota una jornada es podrà gaudir d’una emocionant experiència en un entorn mil.lenari. La sortida està prevista en cotxes particulars des de l’Oficina de Turisme a les 9’30h. Un cop tothom arribi a la finca, es farà la rebuda i la representació de l’obra de teatre musical “Arbequines i Fargues”, original adaptació de Romeu i Julieta amb text de l’actor Carles Roig i música del compositor Fernando Guarch. La interpretació comptarà amb la participació d’alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música.
A continuació s’obriran els tallers de collita d’olives, a càrrec de la família Porta-Ferré de la Galera, propietaris de la finca; demostració per a l’elaboració de sabons cosmètics d’oli d’oliva de qualitat enriquit amb la varietat Marfil, a càrrec de membres d’Arabogues, i d’oli d’oliva i cannabis, per conèixer la interacció entre les propietats saludables d’aquests dos vegetals en massatges terapéutics, nutrició o relaxació.
Paral.lelament, hi haurà en marxa un racó gastronòmic amb degustació d’olives preparades amb receptes tradicionals del territori del Sénia i olis varietals i mil.lenari, a càrrec de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, un tast de fusió “OliMel”, a càrrec de Mel de Ramon, i degustació de textutes amb olis varietals Farga, Morruda, Sevillenca i Marfil a càrrec del Restaurant l’Antic Molí (Estrella Michelin). També durant tot el matí hi haurà activitats infatils amb monitors (oleo tallers, jocs tradicionals, passejades en carro, collita d’olives).
En acabar les activitats, a les 13’30h, es farà un dinar tradicional de pagès amb postres típiques fetes in situ per l’Associació de Mestresses de Casa d’Ulldecona. I, per concloure la jornada, es visitarà el Molí de la Creu, a la Galera, on es podrà vore el procés d’obtenció de l’oli d’ara i d’abans i, fruit del taller de collita d’olives, cada participants recollirà una ampolla d’oli del raig de 500ml.
Les places per a la festa són limitades i les inscripcions s’han de fer al telèfon 619770869 o a través de les webs www.turismeulldecona.com o www.molidelacreu.com . El preu dels tallers i el dinar és de 22 euros els adults i 12 euros els xiquets/es (fins a 12 anys). El preu per poder participar només als tallers és de 10 euros.
Segons va explicar l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura “la Festa Olea és, evidentment, una manera de promocionar els nostres actius de patrimoni natural, el nostre paisatge, però no la única, ja que, al llarg de l’any, al voltant de les oliveres mil.lenàries organitzem actes i jornades diverses, siguin de caire lúdic i cultural o de caire científic”. Així, va recordar que, a banda de les visites guiades que s’hi fan periòdicament, enguany es va fer l’acte de clausura de Patrimònium amb un fantàstic concert de la Banda de Música, l’Orfeó Ulldeconenc i els Grallers, que van estrenar l’obra Ydicona, en el marc del primer concurs de composició musical “La Banda Sonora del nostre paisatge”. A més, Ventura va destacar que “ens hem implicat des del moment zero en la creació de la Xarxa d’Iniciatives Oleoturístiques de Catalunya amb l’objectiu de situar-nos com a un territori de primer nivell al voltant de l’oleoturisme”, que també hi ha en marxa diverses iniciatives en aquest àmbit coordinades per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i que el proper 24 de novembre, se celebrarà a Ulldecona una nova edició del Congrès sobre Oliveres Mil.lenàries.