Tot i ser un any força complicat per al sector, el passat 2021, Turisme Ulldecona va realitzar un total de 6.657 visites guiades. Si ho comparem amb l’any anterior, s’ha duplicat amb escreix la xifra de 3.039 visitants però continua lluny la dada assolida abans de la pandèmia, quan es va superar els 11.000 visitants. Tornant a les dades d’aquest any passat, un 41% dels visitants provenien de comarques veïnes i un 48% de la resta de Catalunya. En quant a mercat estranger, segueix sent majoritàriament francès.
En relació l’exercici anterior, el recurs turístic que ha sofert un increment més que notable ha estat el Centre Històric ja que s’han realitzat un total de 1. 257 visites guiades i això suposa un increment del 403% segons explica la regidora de Turisme, Mónica Fabra, assolint així un dels objectius marcats. Aquesta dada respon a la nova oferta turística que inclou la visita al nucli antic dins el paquet de la Ulldecona Cultural, amb les Oliveres Mil·lenàries i el Conjunt Rupestre i que es du a terme tots els dissabtes de l’any. El segueix el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arion, amb un increment del 128% (1.596 guiatges), el Conjunt Rupestre amb un 66% més de visites (2.490) i el Castell Medieval amb un 48% més de guiatges (876). En aquest cas s’ha de tenir en compte que des del mes de juliol no s’ha fet cap visita guiada degut a les obres de restauració i consolidació d’aquest, emmarcades dintre del Pla de Foment de Turisme i el programa de l’1’5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Pel que fa a les persones ateses a l’Oficina Municipal de Turisme, han estat un total de 3.860. El 32% han estat consultes fetes per telèfon, un 8% per correu electrònic/whatsapp/xarxes i la resta de forma presencial. Segons explica la responsable de l’Oficina i tècnica de Turisme, Carme Fernández, l’origen dels visitants és similar al dels guiatges ja que gairebé la meitat és de persones de poblacions i comarques veïnes, consolidant-se així, el turisme de proximitat que va impulsar el passat any la situació que estem vivint degut a la pandèmia de la covid-19.